Open de Proveniersbrug met trots en vertoon

02-08-2015 Nieuws Han van der Horst

COLUMN - In de herfst behoort een grote ergernis voor Schiedamse watersporters tot het verleden. Dan wordt eindelijk het mechanisme van de Proveniersbrug hersteld. De heibel tussen de gemeente en de aannemer over de geheimzinnige 'Panamawielen' is opgeklaard, zodat de brug dan weer open en dicht kan. Watersporters hoeven nu niet meer de onaangename omweg over de Delfshavense Schie en de Maas te maken om onze stad te bereiken.

Schiedam onderschat zichzelf op veel punten. Een daarvan is de aantrekkelijkheid van onze stad als aanlegplaats voor watertoeristen. Onze historische binnenstad garandeert een aangenaam verblijf aan wie per boot ons land via de binnenwateren verkent. Wie in Schiedam aan wal gaat, vindt daar niet ver van de boot metro, tram en trein om de omgeving te verkennen. Je kunt hier in de stad best een lekker hapje eten. De Grote Markt heeft zich ontwikkeld tot een fraai terrassenplein dat zijn weerga in de Rijnmond niet kent, behalve misschien in Delfshaven.
Geboren en getogen Schiedammers, gewend als zij zijn aan hun stad en met hun kop vol herinneringen aan wat allemaal is afgebroken, zien dat niet, weten niet te waarderen wat er nog over is van de historische binnenstad en dat is heel wat.

Daarom denk ik dat er veel werk gemaakt moet worden van de heropening van de Proveniersbrug. Het zou onverstandig zijn als de 'city-marketeers' van de gemeente en de relevante sectoren van het lokale bedrijfsleven, dit gebeuren ongemerkt voorbij laten gaan. Het is een goede gelegenheid om Schiedam in het zonnetje te zetten in de kranten, de tijdschriften en de sociale media van de watersporters. Hieraan kunnen ook individuele Schiedammers hun bijdrage leveren door hun eigen facebook-vrienden op de hoogte te stellen van de herstelde toegang tot een prachtige stad.

Je zou dit, dacht ik aanvankelijk, een extra accent kunnen geven door de Proveniersbrug zijn oude naam terug te geven, het echt en uniek Schiedamse Spoelingbrug. Daar kom ik na enig nadenken op terug, omdat het een klein beetje geschiedvervalsing is. De oude Spoelingbrug verbond niet de Broersvest met de 's-Gravelandseweg, maar met de Noordvest. Het was een fraai draaibruggetje dat lag ter hoogte van het historische pand recht tegenover het Proveniershuis. De Florijnhaven bestond toen nog niet. Die is rond 1960 uitgegraven als zwaaikom, omdat de Schiedamse overheid een enorme toename van de binnenvaart verwachtte. Daarvoor sneuvelde een heel wijkje.
De Doelen lagen toen nog niet aan het water, maar aan het eind van een klein paadje. Op de plek van Molen de Kameel leunden oude bedrijfspanden tegen elkaar aan.
Bovendien is de naam Spoelingbrug al vergeven. Niemand weet het nog maar dat is de naam van de brug tussen de Parkweg en het Spinhuispad, die aan het eind van de jaren vijftig tot stand kwam, toen men nog geloofde dat de binnenstad behoefte had aan een brede toegangsweg.

Heeft dat voetgangersbruggetje tussen de Noordvest en de 's-Gravelandseweg eigenlijk al een naam? Noem dat anders naar dat volgens onze jeneverhistoricus Hans van der Sloot zo onderschatte product van onze oude branderijen: het Gistbruggetje. Hebben de gidsen op de Fluisterboot er een mooie aanleiding voor een verhaal bij!

 Gerelateerd