Openbaar vervoer past dienstregeling aan

19-03-2020 Nieuws Redactie

Foto door Gert Struijs

SCHIEDAM - Het openbaar vervoer in onze regio blijft rijden, maar wijzigt in verband met de coronacrisis de dienstregeling en hanteert extra maatregelen. De RET waarschuwt: "Houd rekening met gewijzigde vertrektijden en lagere frequenties."

"Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn. Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken", aldus de RET. De regionale vervoerder verzoekt de reizigers in de bus om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. "Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Door deze maatregel in te voeren proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers", zo meldt de RET. 

In de tram staan conducteurs voorin. Zij verwijzen reizigers om achterin de tram plaats te nemen. De voorste rijen met stoelen zijn niet beschikbaar. Ook voor de bussen geldt dat de voorste rijen vrijgehouden dienen te worden, zo licht de woordvoerder van de RET ons toe. 

Er worden in de bus en tram geen vervoersbewijzen meer verkocht. Je bent zelf verantwoordelijk voor een geldig vervoersbewijs en het in- en uitchecken tijdens de reis. Metro- en trambestuurders openen de deuren automatisch zodat je zelf niet op de knop hoeft te drukken om de deur te openen. Het duurt ongeveer twee seconden voordat de deuren openen.

Nachtritten met de metro worden tot en met 5 april 2020 niet gereden. De buslijnen 601, 602, 603, 604, 606 en 607 rijden tot en met 5 april 2020 niet. Er rijden tot en met 5 april 2020 geen BOB-bussen. De Fast Ferry vaart tot nader order de winterdienstregeling. 

De RET hanteert in de genomen maatregelen als tijdsaanduiding "tot en met 5 april 2020", de landelijke overheid in de genomen maatregelen als tijdsaanduiding "tot en met 6 april 2020". De RET bevestigt ons desgevraagd dat hun tijdsaanduiding voor de door het vervoersbedrijf genomen maatregelen echt "tot en met 5 april 2020" is. 

De aangepaste dienstregeling van de RET kun je hier lezen.

Treinverkeer
NS en ProRail nemen maatregelen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van de trein de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst. Zaterdag start NS met een wegens het coronavirus aangepaste dienstregeling, de 'speciale basisdienstregeling'. Deze speciale dienstregeling die zaterdag ingaat, houdt in dat vanaf ieder station in Nederland in alle richtingen twee treinen per uur rijden. Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo. 

Op enkele noord-zuid en oost-westverbindingen rijden Intercity's: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht. Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen. De Intercity Direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden niet. De nachttreinen rijden niet. Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

"Vooruitlopend op de speciale basisdienstregeling die zaterdag van start gaat, adviseren wij reizigers om ook donderdag 19 en vrijdag 20 maart rekening te houden met fors minder treinen dan gebruikelijk", zo laat de NS weten.


Gerelateerd