Oudste stoel van Nederland gevonden

01-06-2018 Nieuws Redactie

Burgemeester Annemiek Jetten onthulde vanmiddag de stoel, samen met gedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland; beeld: www.vlaardingen1018.nl

VLAARDINGEN - In Schiedam is de oudste stoel van Nederland opgegraven. Het gaat om een zetel uit de twaalfde eeuw. Het meubelstuk werd vanmiddag onthuld in de Grote Kerk van Vlaardingen.

De stoel werd gevonden tijdens opgravingen in 2013 langs de Delftse Schie in een eeuwenoude dijklaag, zo meldt RTV Rijnmond. Daar stond een kapel van rond het jaar 1000. Waarschijnlijk was de zetel van een hooggeplaatste persoon, zoals een graaf of abt.
 
Volgens onderzoekers wijst alles erop dat de stoel na vele jaren gebruik werd afgedankt en ergens in een hoekje is weggezet. Mogelijk moest de dijk in de late twaalfde eeuw plotseling verzwaard worden, misschien omdat er acute watersnood dreigde. De onderste laag van de dijkversteviging zag eruit alsof mensen zo snel mogelijk puin en oude spullen uit een opslagruimte tegen de dijk aan gestort.

De onthulling van de archeologische vondst stond staat in het teken van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen. Er wordt ook een replica van de stoel gemaakt. Die komt volgende week naast het origineel te staan in het Museum Vlaardingen, zodat mensen er ook in kunnen gaan zitten.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date