Parkeerautomaten klaar voor kentekenregistratie

24-04-2019 Nieuws Kor Kegel

Bij kentekenregistratie hoef je geen parkeerticket op je dahsboard te leggen

SCHIEDAM – De parkeermeters in Schiedam krijgen nieuwe betaalterminals, die het mogelijk maken om voortaan via kentekenregistratie te betalen – zoals in Rotterdam. Het wil niet zeggen dat dat ook gebeurt, want voor die omschakeling is eerst besluitvorming nodig door de Schiedamse gemeenteraad. Maar technisch kan het straks.

Scheidt & Bachmann Parkeersystemen BV in Zoetermeer krijgt de opdracht om de parkeerautomaten te vernieuwen. Burgemeester en wethouders van Schiedam wijken hiermee af van het in 2015 vastgestelde gemeentelijke inkoop- en aanbestedingsbeleid. Dat heeft er alles mee te maken dat Scheidt & Bachmann ook de leverancier was van de parkeerautomaten in Schiedam. 
Het betreft een ‘gunning uit de hand’ en er is dus geen voorafgaande bekendmaking nodig, omdat er geen aanbestedingsprocedure volgt.  

De betaalterminals in de parkeerautomaten moeten worden vervangen, omdat de certificering verloopt. Het aanbrengen van nieuwe terminals is feitelijk een reguliere vervanging. De betaalwijze kan daarna exact hetzelfde blijven, dus door te betalen met je bankpas en dan de parkeerticket op je dashboard te leggen als bewijs. Maar de nieuwe betaalterminals bevatten ook de mogelijkheid om met je bankpas te betalen met het intikken van het kenteken van je auto – en dan hoef je geen ticket op je dashboard te leggen, omdat de parkeertijd digitaal geregistreerd wordt. Parkeercontroleurs scannen dan de kentekens en zien zo of de parkeertijd waarvoor betaald is niet overschreden wordt.

In Rotterdam moesten automobilisten vreselijk aan dit systeem wennen. Maar vooral bij slecht weer vinden ze het intussen een voordeel om niet terug te hoeven lopen naar de auto om een parkeerticket zichtbaar neer te leggen. Ze kunnen bij de automaat nog wel een betaalbewijsje laten printen voor hun eigen administratie.  

Contact betalen kan in Schiedam alleen nog in de parkeergarages ABC en Passage.  

De vervanging van de betaalterminals kost 114.500 euro, maar het levert een voordeel op van 64.000 euro in de komende jaren.