Categorieën

Service

Parkeren met app ook voor gehandicapten

Parkeren met app ook voor gehandicapten
Nieuws

Parkeren met app ook voor gehandicapten

  • Redactie
  • 04-12-2021
  • Nieuws
Parkeren met app ook voor gehandicapten

SCHIEDAM - Parkeren met een app wordt ook voor personen met een beperking mogelijk in Schiedam. 22 Gemeenten hebben hiervoor de Intentieverklaring Digitale Gehandicaptenparkeerkaart getekend.

Al langer wordt er door de gebruikers van de Gehandicaptenparkeerkaart (GPK), gevraagd om inzicht in de parkeerregels van gemeenten. Iedere gemeente bepaalt zelf of en hoe GPK-houders gratis kunnen parkeren, waardoor het lastig is om te achterhalen welke regels waar gelden.

Het SHPV (Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten) is samen met een aantal gemeenten het project Digitale GPK gestart om parkeren voor mensen met een beperking beter te regelen. Het moet voor gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart makkelijker worden om, bijvoorbeeld via een app, op te zoeken welke parkeerregels op een specifieke locatie gelden en inzicht te krijgen in de beschikbare parkeerplekken.

In het project wordt gewerkt aan een landelijke oplossing voor gemeenten waar GPK-houders een digitale vergunning nodig hebben. Deze landelijke parkeervergunning maakt het mogelijk om een kenteken te koppelen aan de GPK, wat een voorwaarde is voor digitale handhaving. GPK-gebruikers hoeven dan niet meer in iedere gemeente die ze bezoeken apart een (digitale) parkeervergunning aan te vragen.

Door de opkomst van parkeercontrole met scanauto’s, die de papieren GPK niet kunnen lezen, nam de afgelopen jaren het aantal onterechte bekeuringen toe. Dit leidt tot ergernis en administratief gedoe bij gebruikers en gemeenten. Het project Digitale GPK wil deze problemen oplossen. Ook moet een digitale GPK helpen bij het tegengaan van fraude.

Gisteren, op de Internationale Dag van mensen met een beperking of Wereld Gehandicapten Dag, ondertekenden de deelnemende gemeenten een intentieverklaring waarmee zij afspreken samen te werken om een landelijke regeling mogelijk te maken. Het is daarbij de verwachting dat meer gemeenten aan gaan sluiten en samen met de RDW dit systeem gaan realiseren.

Gemeenten die de intentieverklaring ondertekenen zijn behalve Schiedam, Alkmaar, Almere, Alphen a/d Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Helmond, Maastricht, Nissewaard, Oss, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad.