PAX trots bij uitreiking Nobelprijs

07-12-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - PAX in de Waterwegregio gaat de prijsuitreiking van de Nobelprijs voor de vrede samen bekijken. Op het plein voor de Lucaskerk in Vlaardingen zal zondag vanaf een uur in de middag gekeken worden naar de ceremonie in Oslo.

PAX is drijvende kracht achter Ican. En Ican – de Internationale Campagne voor Afschaffing van Nucleaire wapens – krijgt dit jaar de 'Fredspris' vanwege de inzet bij de bevordering van de vrede. Dit jaar tekenden 122 landen het VN-verdrag tegen kernwapens. Ican is een coalitie van vredesorganisaties in ruim honderd landen.

De directeur van PAX, Miriam Struyk uit Rotterdam, is met enkele anderen zondag aanwezig bij de uitreiking van de Nobelprijs. PAX Nederland gaat de prijsuitreiking via livestream uitzenden via Facebook: I: https://www.facebook.com/NoNukesNL/.

In 1977 startte PAX, toen nog IKV, met de campagne 'Kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland'. In Schiedam en Vlaardingen werd van het begin af direct heel nauw samengewerkt. Coryfeeën als Mient Jan Faber, Gied ten Berge, Jan ter Laak waren in de regio vaste gastsprekers bij soms verhitte debatavonden. Vlaardings tekenaar Len Munnik maakte de campagne met zijn tekeningen wereldwijd echt bekend. Massaal trokken de demonstranten met tientallen bussen naar Bonn, Amsterdam, - grootste demonstratie in Nederland ooit - naar Den Haag en jarenlang regelmatig naar Woensdrecht en Volkel, waar kernwapens waren / zijn opgeslagen.

Vier jaar geleden startte PAX in de regio het burgerinitiatief 'Teken tegen Kernwapens' en zette dat op de agenda van de Tweede Kamer. PAX bedankte dit jaar tijdens de Vredesweek bij de Walk of Peace mensen uit Maasluis, Vlaardingen en Schiedam voor de jarenlange enorme inzet. “Begrijpelijk en terecht dat veel burgers zondag de Nobelprijs ook ervaren als waardering voor hun werk”, zo stelt de organisatie nu.

Voor de prijsuitreiking is er om half een, een samenkomst bij het monument 'Nooit weer Hiroshima'. Dat is te vinden in het rosarium van het voormalige Holyziekenhuis.
Gerelateerd
Reacties