Categorieën

Service

Peter de Koning verklaart zich als Schiedamse jeneverneus

Peter de Koning verklaart zich als Schiedamse jeneverneus
Nieuws

Peter de Koning verklaart zich als Schiedamse jeneverneus

  • Kor Kegel
  • 10-10-2019
  • Nieuws
Peter de Koning verklaart zich als Schiedamse jeneverneus

Peter de Koning, hier nog met de ambtsketen van de gemeente Gennep

SCHIEDAM – Vandaag over twee weken wordt Peter de Koning 66 jaar. Meer dan de helft van die tijd loopt hij mee in de lokale politiek, de laatste dertien jaar zelfs fulltime. Maar in de Schiedamse gemeenteraad noch in de afdeling Schiedam van de VVD heeft men bijzondere herinneringen aan de op zaterdag 24 oktober 1953 geboren Schiedammer.  

Hij was destijds vooral actief in de assurantiën. Toen hij in de dertig was, ging hij zich meer voor lokale politiek interesseren, maar toen woonde hij al in Ridderkerk. Daar werd hij in 1990 gemeenteraadslid. Vanwege de regiovorming (en de plannen voor een stadsprovincie Rotterdam) was er een intensieve kennisuitwisseling tussen alle gemeentebestuurders in de Rijnmond en raakte Peter de Koning ook buiten zijn woonplaats redelijk bekend. In 1998 werd hij fractieleider van de VVD in de Ridderkerkse raad en in 2006 werd hij wethouder.

Bij de raadsverkiezingen van 2010 leek er minder kans dat hij wethouder kon blijven, maar gelukkig trok de VVD in de Brabantse gemeente Steenbergen aan hem met de vraag of hij daar wethouder wilde worden. Hij hapte toe, maar bleef er slechts twee jaar, omdat hij in 2012 tot burgemeester werd benoemd van de Limburgse gemeente Gennep als opvolger van Marlies de Loo. In juni van dat jaar trad hij aan. Hij ging wonen in het dorpje Milsbeek, waar de Niers uitmondt in de Maas. En net als in de jaren negentig in Rotterdam-Rijnmond kreeg hij te maken met de regionale samenwerking in de regio Venlo, maar nu dus als burgemeester van Gennep.  

Zijn herbenoeming na zes jaar verliep zonder problemen, maar niet iedereen kon met Peter de Koning door één deur. Op maandag 1 juli kondigde hij aan het eind van de gemeenteraadsvergadering zijn vertrek als burgemeester aan. Eigenlijk op dinsdag 2 juli, want de vergadering was het middernachtelijk uur gepasseerd. De zomer stond bol van speculaties over de redenen van zijn vertrek en op dinsdag 3 september legde hij zijn taken neer.

De gemeenteraad van Gennep vergaderde maandag 16 september in beslotenheid. Voorzitter Twan Reintjes van de vertrouwenscommissie zegt in De Gelderlander dat aan de raadsleden geheimhouding werd opgelegd. Ze werden geïnformeerd over de achtergronden van het opstappen van burgemeester De Koning, maar in vertrouwelijkheid “om te voorkomen dat de partijen waarom het gaat beschadigd zouden raken.”

Enkele dagen geleden lekte uit dat een woede-uitbarsting van De Koning de druppel was geweest die de emmer deed overlopen. Volgens De Gelderlander was de burgemeester bemoeizuchtig en gaf hij de wethouders te weinig ruimte. Hij zou op het stadhuis voor een angstcultuur hebben gezorgd. In een-op-een-gesprekken zou hij raadsleden onder druk hebben gezet. En na die woede-uitbarsting durfden ambtenaren hem niet meer aan te spreken. Volgens de vertrouwenscommissie is het duidelijk dat de vertrouwelijkheid geschonden was. Alle gemeenteraadsleden kregen de kans op te biechten of ze uit de school geklapt hadden, maar niemand meldde zich. De gemeente doet daarom aangifte wegens schending van het ambtsgeheim.  

Ondertussen deed De Koning alsof zijn neus bloedde. In het blad Binnenlands Bestuur zei hij niet te weten wat hij misdaan had. Volgens hem was de gemeenteraad eenzijdig geïnformeerd. En vandaag haalde hij zijn Schiedamse roots erbij. 
Binnenlands Bestuur citeert hem, als hij ingaat op aantijgingen dat hij een hork en een bemoeial kan zijn en dat hij hard is. Peter de Koning: “Ik kan begrijpen dat een Limburger mij zakelijk vindt. Ik kan mij ook nog voorstellen dat hij mij hard vindt. Ik ben een Schiedamse jeneverneus. In Schiedam heerst de mentaliteit van de haven. Klaar, naar huis. Nee is ook een antwoord.” 
Hij vervolgt: “Vooral dat laatste moet je in Limburg anders inkleden. Ronduit nee is te confronterend. Ik heb geleerd om daarmee om te gaan.” Dat hij een Limburgse vrouw heeft, zou daarbij geholpen hebben. Maar op het gemeentehuis bestaat dus een andere beleving van die Schiedamse jeneverneus.