Petitie 'behoud spoelingschuit' wordt morgen aangeboden aan wethouder

24-06-2021 Nieuws Redactie

Foto: de spoelingschouw bij de boerderij van de familie Meijer, bron familiefotoalbum van de familie Meijer


SCHIEDAM - Morgen neemt wethouder Duncan Ruseler een petitie in ontvangst over het behoud van de spoelingschouw, die aan de voet van molen De Noord ligt en die in slechte staat verkeert.

Het gaat hier om de laatst bewaard gebleven Schiedamse spoelingschouw. Deze staat als bezienswaardigheid op de Noordvest. Door invloed van weer en wind is de boot deels vergaan. Zeshonderd Schiedammers hebben de petitie getekend om de schouw, die een belangrijke rol speelt in de Schiedamse jeneverhistorie, in ere te herstellen.

Initiatiefnemers van de petitie, waaronder Alwine van Winsen en Arjan te Hoonte, overhandigen de petitie aan de wethouder. Ook Lidwien Meijer is aanwezig bij de overhandiging. Zij is de dochter van de boer die deze schouw als laatste gebruikte om spoeling (afvalproduct van de jeneverfabricage, dat als veevoer werd gebruikt) te vervoeren. Zijn boerderij lag aan de Schiedamse Schie. 

Bovendien is Robert van Ee van Stichting Museum Oud-Overschie aanwezig. Hij schreef het boek: ‘Spoelinggebied Overschie en omstreken’.

Hier kun je de petitie inzien en ondertekenen.


Gerelateerd