Pinautomaat wordt geel: Geldmaat

06-11-2018 Nieuws Redactie

Foto: GSN


SCHIEDAM - Veel geldautomaten krijgen een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Ze worden omgedoopt tot Geldmaat en gaan er geel uitzien. Dat hebben ABN-Amro, Rabobank en ING afgesproken. Ook zullen er apparaten uit het straatbeeld verdwijnen.

Vanaf 1 januari worden de oude pinautomaten vervangen, eind 2020 moet het project zijn afgerond. SNS Bank (driehonderd automaten) en Regiobank (minder dan tien automaten) voeren gesprekken met de organisatie achter het initiatief, maar zullen zich niet op korte termijn aansluiten.

Samen met Geldservice Nederland (GSN), dat de geldautomaten van de drie sinds 2011 beheert, willen de grootbanken de automaten 'evenwichtiger verspreiden over het land'. Dat betekent dus dan niet alle geldautomaten worden vervangen door een Geldmaat. Op plekken waar nu binnen een paar honderd meter meerdere pinautomaten staan, zal straks één Geldmaat, zo spraken de drie banken af. Die komt dan vaak ook op een nieuwe plek, niet direct gekoppeld aan een bank.

Bij het herindelen van de locaties wordt volgens de banken en GSN gekeken naar het aantal transacties en het aantal bezoekers in een gebied. Over de nieuwe hoeveelheid automaten is nog niets bekend, omdat het onderzoek daarnaar nog maar net van start is gegaan. Er wordt nu per locatie gekeken naar het ideale aantal.

De huidige bereikbaarheidscriteria blijven bij die nieuwe locaties gehandhaafd, beloven de banken. Zo blijft de norm overeind die voorschrijft dat iedere burger binnen een straal van vijf kilometer een automaat kan vinden. Nu hebben de drie banken samen in Nederland zo’n vijfduizend geldautomaten in het land staan. Mogelijk verdwijnt een kwart.

Een snelle telling leert dat Schiedam nog twaalf geldautomaten kent. Hoeveel dat er na de omvormingsslag zullen zijn is nog niet bekend.


Gerelateerd