Plasticvanger in Wilhelminahaven

18-12-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De grootste plasticvanger van Nederland heeft een plek gekregen in de Wilhelminahaven. Het apparaat moet drijvend afval uit het water halen van het getijdepark dat de Wilhelminahaven moet worden.

Samen met Rijkswaterstaat en Clear Rivers verzorgde de gemeente Schiedam de inhuur en installatie van de vanger. Het is met een lengte van 265 meter de grootste in zijn soort in het land. In de Wilhelminahaven is een nieuw type vanger aangelegd, de LT5. De vangbak bestaat nagenoeg geheel uit hergebruikt plastic afval.

De plasticvanger haalt niet alleen drijvend afval uit het water, het voorkomt als het goed is ook dat het zwerfafval op de oever of in de begroeiing van het getijdenpark terechtkomt. Door de gunstige ligging van de kom van de Wilhelminahaven is de verwachting dat er veel afval uit het water gehaald kan worden op deze plek. Wethouder Jeroen Ooijevaar rekent op 'tot wel twee zeecontainers vol drijvende troep per maand'. Dat scheelt toch uiteindelijk, zowel in de haven als uiteindelijk in de 'plastic soep' op de grote oceanen.

Met de aanleg van de plasticvanger zijn de werkzaamheden aan de getijdehaven in de Wilhelminahaven afgerond, zo meldt de gemeente.


Gerelateerd