Politie verwijdert foto's van Facebook

22-08-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Een opmerkelijke discussie vandaag op Facebook, met vooral Schiedamse deelnemers. Centraal stonden enkele foto's die de Politie Schiedam eerder vandaag plaatste op het sociale netwerk. Vanavond werden ze, als conclusie van de dialoog, verwijderd.

Agenten troffen gisteren een 88-jarige Schiedammer aan in zijn zwaar vervuilde huis. Aanleiding om bij de man polshoogte te gaan nemen waren stankklachten van buren. Even bestond zelfs de vrees, dat de oorzaak van de stank het overlijden van de bewoner van het huis was.

Dat bleek gelukkig niet het geval. De bewoner zag zelf de bijzondere omstandigheden waarin hij woonde niet in. Hij vond de hulp die de agenten wilden gaan regelen overbodig. Ook een vertegenwoordiger van de woningbouwvereniging en zijn huisarts konden de man niet op andere gedachten brengen; hij liet zich niet helpen. Qua gezondheid bleken er geen moeilijkheden, constateerde de arts, maar opname in een verzorgingshuis zou toch beter zijn. Hij wekte met die conclusie geen enthousiasme bij de 88-jarige - en de man had zelf het laatste woord over zijn thuissituatie en leven. Eind van het verhaal is dat de woningbouwvereniging na het weekend gaat proberen afspraken te maken met de man om zijn woning te laten reinigen door een speciaal team. De huisarts onderneemt actie door de thuiszorg in te schakelen.

De politiemensen plaatsten een bericht over hun ervaringen met de man op Facebook. Daarbij zetten ze ook twee foto's van het huis van de man. Op zich niet herkenbaar, maar voor buren en bekenden toch terug te herleiden als het huis van de 88-jarige. Dat leverde de nodige reacties op. Lezers van het bericht vonden het onwenselijk en niet-correct dat de foto's werden vertoond; zij zouden een onnodige inbreuk op de privacy van de man vormen. De politie stelde dat de foto's bedoeld waren om de ernst van de situatie te onderstrepen. In eerste instantie reageerde de politie op de kritiek door te stellen dat het bericht inclusief foto's geheel conform de richtlijn Digibewust was. Enkele uren later werd die opinie bijgesteld. "In verband met de discussie die is ontstaan over het plaatsen van de foto's, is het bericht opnieuw gepost zonder foto's. (..) Onze opzet is niet om een negatief beeld neer te zetten."

Het publiek reageert verdeeld. Op de eerste kritiek over de privacyschending kwam de repliek dat deze overdreven was. Over het weghalen van de foto's wordt vanavond hetzelfde gezegd. Voor wie de discussie wil volgen: https://www.facebook.com/pages/Politie-Schiedam/1422727061298870?ref=ts&fref=tsGerelateerd