Politie waarschuwt voor whatsappfraude

09-10-2019 Nieuws Redactie/Vlaardingen24

SCHIEDAM - De Vlaardingse politie waarschuwt voor whatsappfraude waarbij adverteerders op verkoopsites als Marktplaats worden benaderd door iemand die zich voordoet als potentiële koper.

Deze biedt vaak de vraagprijs en zet dan de communicatie voor via Whats App. Dan kan omdat de verkoper een telefoonnummer op Marktplaats heeft genoemd. De zogenaamde koper zegt vervolgens dat hij al vaker is opgelicht door mensen die adverteren op een verkoopsite en vraagt de verkoper om 1 cent over te maken via een speciaal betaalverzoek. Veel mensen voldoen vervolgens aan dit verzoek, aldus de politie, omdat ze bedenken dat je je aan één cent geen buil kunt vallen. En dát is precies waar de oplichters op uit zijn. Die ene cent kan mensen het banktegoed kosten.

De link die de zogenaamde koper stuurt is vals. Het lijkt op een gewone bankwebsite, maar het gaat om een kopiewebsite. Als iemand nietsvermoedend zijn inloggegevens intikt, krijgt de oplichter deze gegevens ook en kan hij of zij de rekening plunderen.

De politie stelt daarom: "Voorkom oplichting. Ontvangt u het verzoek om 1 cent over te maken, zogenaamd om te laten zien dat u te vertrouwen bent? Trap er niet in! Ga niet met deze zogenaamde koper in zee en klik niet op de link. Is het u toch overkomen? Doe meteen aangifte en vertel de politie zoveel mogelijk gegevens van de oplichter die u geld afhandig heeft gemaakt. Waarschuw ook uw bank, zodat er geen geld van uw rekening kan worden gehaald!"



Gerelateerd