Politiek debat met Cor Lamers over toekomst Midden-Delfland

19-09-2017 Nieuws Kor Kegel

Politiek debat met Cor Lamers over toekomst Midden-DelflandDe bescherming van de schoonheid van Midden-Delfland vraagt onaflatend aandacht

SCHIEDAM – Cor Lamers zal zaterdagochtend in een politiek debat in Maasland naar voren brengen wat de visie van de gemeente Schiedam is op de toekomst van Midden-Delfland. De burgemeester van Schiedam doet dat tijdens de Dag van het Polderlandschap, een initiatief van de 40-jarige Midden-Delfland Vereniging. Onlangs verwelkomde de vereniging haar drieduizendste lid: Ruud Buurman uit Schiedam. Ook kreeg de vereniging er dit jaar een bestuurslid bij uit Schiedam: oud-makelaar Wim van der Eijk.  

“We vinden het  belangrijk dat Midden-Delfland niet alleen gedragen wordt door de boeren en inwoners van het gebied, maar ook door de bewoners van de omringende steden”, zegt Heleen Paalvast, betrokken bij de organisatie van de Dag van het Polderlandschap. “Gelukkig hebben we een aardige naamsbekendheid en door onze inzet hebben we redelijk veel invloed, maar we moeten blijven opkomen voor het belang van een open veenweidegebied als groen hart tussen de verstedelijkte gebieden. En dan kunnen we zeker de steun van meer stedelingen gebruiken.”  

Het gemeentebestuur van Schiedam staat al sinds de oprichting van de Midden-Delfland Vereniging in 1977 sympathiek tegenover de doelstellingen, waaronder het beschermen van het eeuwenoude veenweidegebied met zijn vele cultuurhistorische en landschappelijke waarden. Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Rijswijk en Delft beschouwen het polderlandschap als hun achtertuin, belangrijk voor rust en schoonheid zoekende recreanten die de drukte van de grote stad even achter zich willen laten.

Maar het behoud van de authentieke kwaliteiten van Midden-Delfland vraagt om voortdurende zorg en aandacht, zegt Heleen Paalvast. De bedreigingen liggen op de loer. Deels door verstedelijking en de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen, maar ook door de effecten van de verstedelijking, zoals de behoefte aan nieuwe en bredere verkeerswegen, zoals recent de doortrekking van de A4 tussen Delft en Schiedam en in de nabije toekomst de bouw van de Blankenburgtunnel met aansluiting op de A20 door de Zuidbuurt en ook de opwaardering van de provinciale weg N223 tussen De Lier en Den Hoorn langs de enclave Het Woudt. : Daar zitten we als vereniging bovenop”, zegt Heleen Paalvast.  

Het politieke debat zaterdagochtend, waaraan de Schiedamse burgemeester Lamers zijn medewerking heeft toegezegd, staat in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018. Er hebben zich tot nu te twaalf kandidaat-raadsleden uit verschillende steden aangemeld voor het debat. Het is interessant om te horen of de vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen het eens zijn of juist heel afwijkende visies op de toekomst van Midden-Delfland hebben. Ook de burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen, en de adviseur ruimtelijke kwaliteit van de provincie Zuid-Holland, Harm Veenenbos, geven hun visie op de toekomst van het gebied.  

Het debat wordt zaterdagochtend om tien uur ingeleid door Koos Karssen, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging en oud-burgemeester van Maassluis. Plaats van handeling: Hoeve Bouwlust aan de Oostgaag 31 in Maasland.
Aansluitend aan het debat is er de presentatie van de dubbeldikke, kleurrijke Special 2017 van de Midden-Delfkrant, gewijd aan verandering, gevolgd door een streeklunch.  

Er is de hele dag van alles te doen, voor groot en klein: er is een maïsdoolhof, een blotevoetenpad, boerengolf, een speurtocht, koeien, schapen, geitjes, kalfjes om te aaien en allerlei proeverijtjes. Overigens niet alleeen bij Hoeve Bouwlust, maar ook bij Bij de Buurvrouw aan de Oostgaag 18. Rond vier uur sluiten The Elastic Stockings de dag af met bluegrass- en countrymuziek.

Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »


Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date