Politiek in Zoetermeer wil bus naar Schiedam

14-09-2017 Nieuws Redactie

Het toekomstige station Lansingerland-Zoetermeer; beeld: HTM

ZOETERMEER - De PvdA- en VVD-fracties in Zoetermeer willen een busverbinding tussen station Rodenrijs en Schiedam.

Eind 2018 wordt  er een bijzonder station geopend tussen Zoetermeer en Lansingerland. Ter hoogte van de snelweg A12 worden bij dat station Lansingerland-Zoetermeer trein, Randstadrail, bus, auto en fiets met elkaar verbonden. Naar verwachting gaat het station tienduizend reizigers per dag verwerken.

De twee fracties willen dat wanneer dat station in bedrijf is, de bestaande Zoetermeer-Rotterdam buslijn 170 vanaf station Rodenrijs doorgaat naar Schiedam, via het Rotterdamse vliegveld. Zij vragen het college van Zoetermeer zich hiervoor sterk te maken.

"Er ligt een plan om in de toekomst de huidige Zo Ro-busverbinding Zoetermeer-Rodenrijs te gaan vervangen door een lightrailverbinding. Het idee is om deze lightrail bij het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer te laten aansluiten op de Randstadrail/sneltram uit Zoetermeer/Den Haag en op het NS-spoor naar Gouda/Utrecht en Den Haag, aldus de Zoetermeerse VVD-fractievoorzitter Jan Iedema. "Dat is een goede zaak, maar het duurt natuurlijk nog wel een aantal jaar voordat die lightrailverbinding er is.”

PvdA en VVD stellen nu voor om vanaf het huidige eindpunt station Rodenrijs deze lijn door te trekken naar het vliegveld en vervolgens via de bedrijventerreinen in Overschie en Spaanse Polder naar Schiedam Centraal Station. "Dat is weer een belangrijk knooppunt voor de metroverbindingen naar Spijkenisse en Hoek van Holland", aldus PvdA-fractievoorzitter Margot Kraneveldt. "Zo verbeteren we de dienstverlening aan de reizigers. De benodigde wegeninfrastructuur ligt er al goeddeels. Er kan gereden gaan worden met elektrische gelede bussen die veel meer capaciteit, duurzaamheid en comfort bieden dan de huidige bussen.”Gerelateerd