Pompstation wordt sportschool

09-01-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het pompstation aan de Rotterdamsedijk wordt een fitnesszaal. MIK Personal Training breidt vanuit zijn bestaande sportschool in de Grensflat uit naar het monumentale gebouw 'aan de overkant'. Het bedrijf tekende een huurcontract met Boei, eigenaar van het pand.

"Binnenkort zal er in dit industriële gebouw weer gepompt worden", zo stelt MIK. In plaats van water zal het 'pompen' dan gebeuren met gewichten (pompen is ook het tillen van zware gewichten, red.). Naar verwachting zal dat eind dit jaar het geval zijn.

Het pompstation werd bijna een eeuw geleden, in 1922, gebouwd door het Rotterdamse waterleidingbedrijf en bevat indrukwekkende machines die ooit de waterdruk van Schiedam regelden. Door modernisering van het waterleidingbedrijf verloor het station haar functie. Opmerkelijke apparatuur rest nog altijd in het gebouw, zoals de gasmotor van firma Deutz uit Keulen, de laatste van haar soort in Nederland. In 2014 verwierf Boei het complex.

Voor dit 'unieke stuk industrieel erfgoed' heeft het een huurder gevonden, 'die met respect voor het industriële erfgoed het gebouw een nieuwe toekomst geeft'. De grote hal van het voormalige pompstation wordt een fitnessruimte. Mik van Noordennen, eigenaar MIK Personal Training: “Ik ben ontzettend trots een nieuwe locatie toe te voegen." MIK werd opgericht in 2013. In het pompstation richt de sportschool zich op 'het middendure segment met personal training op maat, veel begeleiding en aandacht in een fantastische omgeving'.

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur van Boei legt uit hoe haar bedrijf tot de verhuur gekomen is. “Onze belangrijkste voorwaarde bij verhuur was behoud van dit unieke erfgoed en de bijzondere machines, die de afgelopen jaren door vrijwilligers draaiend werden gehouden. Met MIK Personal Training hebben we een huurder gevonden die het gebouw weer tot leven brengt zonder het monumentale karakter aan te tasten. Er is niet veel fantasie nodig om te kunnen bedenken hoe mooi die sportschool straks zal worden.”

De restauratie en herbestemming van het pand wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen, gemeente Schiedam, provincie Zuid-Holland en de Bank Giro Loterij.


Gerelateerd