Pontresina komt naar Schiedamse zeekadetten

03-08-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – Jacob van Heemskerk, het Schiedamse zeekadetkorps, hangt zaterdag de vlag uit vanwege de aankomst van de Pontresina. Dat wordt het nieuwe schip van de zeekadetten.

De Schiedammers ontvangen het schip uit Amsterdam, in bruikleen van Zeekadetkorps Nederland. Het schip lag lang bij de marinekazerne in de hoofdstad, in gebruik bij de plaatselijke zeekadetten, maar toen de kazerne werd gesloten, moest het schip vertrekken. En in Amsterdam is niet zo maar plaats voor een vaartuig van zestig meter lang.

In de Wilhelminahaven, waar de Schiedamse zeekadetten nu nog de Spica hebben als 'drijvend clubhuis', is die ruimte er wel. Het korps kijkt volgens commandant Stephan Krol zeer uit naar een nieuw onderkomen; de Spica is echt 'op'.

Varen was met de Spica niet mogelijk, en is dat vooralsnog met de Pontresina ook niet. Het schip heeft serieuze motorproblemen. De kadetten van Jacob van Heemskerk willen er werk van gaan maken om deze te verhelpen en het schip weer varend te maken. Vanwege veranderde regelgeving moeten zij daar vaart mee maken: het benodigde Certificaat van Onderzoek moet er voor 1 januari aanstaande zijn.

Commandant Krol hoopt met de Pontresina ook de groei weer in het korps te krijgen. Jacob van Heemskerk telt momenteel vijftien kadetten en er is de laatste tijd nieuwe aanwas, met jonge aspiranten. Het zeekadetkorps is volgens hem een goede opstap om kennis te maken met de wereld van het water en de marine en als zodanig ook een puike voorbereiding voor jongens en meisjes die ambitie in die richting hebben, bijvoorbeeld met een studie aan de zeevaartschool.

De Pontresina wordt zaterdag aan het eind van de middag in de Wilhelminahaven verwacht. Het bedrijf Amstel en Y sleept het schip vanuit Amsterdam.

Stadsomroep Schiedam interviewde een maand geleden Krol en Wijnand Kramer, voorzitter van Zeekadettenkorps Nederland, bij gelegenheid van de overdracht van de Pontresina.-Gerelateerd