Categorieën

Service

Proef met 3G-capaciteit voor 4G-netwerk

Proef met 3G-capaciteit voor 4G-netwerk
Wonen

Proef met 3G-capaciteit voor 4G-netwerk

  • Redactie
  • 14-09-2016
  • Wonen
Proef met 3G-capaciteit voor 4G-netwerk
SCHIEDAM - KPN voert momenteel een proef uit waarbij ongebruikt 3G-spectrum ingezet wordt om de het 4G-netwerk meer capaciteit te geven. Dit meldt het vakblad Telecompaperi.

KPN-woordvoerder Stijn Wesselink meldt het blad dat de proef wordt uitgevoerd in Schiedam. Het is volgens Wesselink nog te vroeg om met verdere details te komen. Vofafone is met eenzelfde proef bezig sinds juli, in de regio Eindhoven. T-Mobile is sinds juni in Woerden met een vergelijkbare proef bezig, waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde 3-band carrier aggregatie (3CA) inclusief 3G-spectrum. Destijd werd bekend dat KPN ook het voornemen had om zo'n proef uit te gaan voeren. Nu blijkt KPN met name 3G-spectrum in de 2.100 MHz-frequentieband te gebruiken.

Er komt steeds meer ruimte vrij op 3G-frequenties. Het dataverkeer op 3G loopt terug, constateerde de ACM afgelopen augustus in de Telecommonitor, met daarin de marktcijfers tot en met het eerste kwartaal van 2016. Voor het eerst is de hoeveelheid dataverkeer op de UMTS-netwerken gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. ACM houdt nog een slag om de arm: de komende kwartalen moet blijken of dit effect eenmalig was, of structureel.