Proton Ventures vindt partner voor ontwikkeling ammoniakverwarming

31-07-2019 Nieuws Redactie

Opslagtank voor ammoniak die Proton voor kunstmestproducent Agropolychim ontwikkelde; foto: Proton Ventureser (op de kleine foto een installatie ontworpen voor Kemira)


SCHIEDAM - Het Schiedamse bedrijf Proton Ventures gaat samenwerken met Duiker Combustion Engineers in de ontwikkeling van zogenaamde mini-ammoniakfabriekjes. In die fabriekjes wordt uit wind- en zonne-energie gewonnen ammoniak omgezet in warmte.

Proton Ventures bouwt over de hele wereld kleinschalige ammoniakfabrieken waar de conversie van wind- en zonne-energie naar ammoniak plaatsvindt. Duiker CE heeft de Stoichiometry Controlled Oxidation (SCO)-technologie ontwikkeld, die ammoniak in hogetemperatuurwarmte omzet. Dit gebeurt in een oven of fornuis, waarbij volgens de bedrijven geen kooldioxide en zeer weinig stikstofoxide vrijkomt. Het 'geheim' van die lage uitstoot zit hem in het feit dat de brandstof op een gecontroleerde wijze wordt geoxideerd. "Met de SCO-technologie wordt het mogelijk de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen", aldus de initiatiefnemers. 

Hans Vrijenhoef, bestuursvoorzitter van Proton Ventures: “Wij willen samenwerken met partners om de keten van het toepassen van ammoniak als energie-oplossing rond te krijgen. Hierbij horen ook stroom- en warmtegeneratie en oplossingen voor energieopslag."  De SCO-technologie opent volgens hem nieuwe mogelijkheden voor het toepassen van lokale ammoniaproductie van kleine tot grote schaal. Ook energiecentrales zouden kunnen worden omgebouwd om de technologie te gebruiken.

Duiker CE werkt nu nog voornamelijk in de (petro)chemische industrie, waar de SCO-technologie zich volgens het bedrijf inmiddels technisch en commercieel heeft bewezen. Albert Lanser, directeur Bedrijfsontwikkeling van het bedrijf: “Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid om onze SCO-technologie wereldwijd op de kaart te zetten bij een totaal ander klantsegment dan die welke Duiker CE nu bedient."

Proton Ventures, gevestigd aan de Karel Doormanweg, is een ingenieursbedrijf gespecialiseerd in ammoniakgerelateerde technologie en producten. Daarnaast is Proton Ventures gespecialiseerd in opslagmogelijkheden  voor chemische en vloeibare energiedragers.

Duiker Combustions Engineers uit Wateringen is gespecialiseerd in het ontwikkelen, ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden van verbrandingssystemen voor vloeibare en gasvormige brandstofprocessen voor olieraffinage, chemische en aardgasverwerkende industrieën.Gerelateerd