PvdA wil geen wapenstok bij stadswachten

30-03-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - PvdA Schiedam is tegen het uitrusten van stadswachten met extra geweldsmiddelen als een wapenstok of pepperspray. De raadsfractie wil van B&W weten met welke middelen de Schiedamse stadswachten zijn uitgerust en wat de plannen zijn op dit vlak in de nabije toekomst.

De socialisten vinden het uitrusten van stadswachten met handboeien wel acceptabel. Maar verdergaande geweldsmiddelen zorgen voor te veel haken en ogen, aldus de PvdA Schiedam. 

In een recent verschenen rapport (Stadshandhavers) beschrijft de Radboud Universiteit uit Nijmegen dat gemeenten steeds meer ordehandhavingstaken uitbesteden aan de buitengewone opsporingsambtenaar (boa), zo stelt PvdA Schiedam. Dit terwijl de politie steeds meer bezuinigt. Onlangs kwam in het nieuws dat dit ook de toekomstvisie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is. "Stadswachten moeten meer ordehandhavingstaken kunnen uitoefenen." Volgens de VNG moeten stadswachten, afhankelijk van de lokale situatie, geweldsmiddelen zoals wapenstok en pepperspray kunnen inzetten. Dit wil de VNG uiterlijk in 2020 overal geregeld zien.

Serkan Kilickaya licht namens PvdA Schiedam toe: ‘’De fractie begrijpt dat stadswachten soms bij het uitoefenen van hun taken in benarde situaties terecht kunnen komen, zoals het staande houden van een verdachte van een winkeldiefstal." Het uitrusten van stadswachten met handboeien in een dergelijk situatie is volgens de fractie eventueel acceptabel. "Immers het wachten tot de politie is gearriveerd kan enkele minuten duren." Maar het uitrusten van stadswachten met andere geweldsmiddelen is een ontwikkeling waarbij de fractie van PvdA Schiedam veel haken en ogen voorziet."