Categorieën

Service

Raadslid mag in andere gemeente ambtenaar zijn, maar Hekman vertrekt

Raadslid mag in andere gemeente ambtenaar zijn, maar Hekman vertrekt
Politiek

Raadslid mag in andere gemeente ambtenaar zijn, maar Hekman vertrekt

  • Kor Kegel
  • 05-07-2017
  • Politiek
Raadslid mag in andere gemeente ambtenaar zijn, maar Hekman vertrekt

Ad Hekman wil belangenconflict voorkomen

SCHIEDAM – Dat niemand zich dat nu afvraagt… Ad Hekman was toch al ambtenaar? Hij was directeur van de gemeente Waddinxveen, een functie die zo’n beetje te vergelijken valt met die van een gemeentesecretaris. Hij kon die functie uitstekend combineren van het lidmaatschap van de Schiedamse gemeenteraad.  

Waarom verlaat hij de raad dan in september, nu hij een nieuwe ambtelijke functie heeft aanvaard bij de gemeente Vlaardingen? Je mag toch als gemeenteraadslid in een andere stad ambtenaar zijn? Toch legt Ad Hekman zijn functie neer als fractievoorzitter van het CDA. Na twaalf jaar zal hij afscheid nemen.  

Ad Hekman legt uit waarom hij de functies van raadslid in Schiedam en ambtenaar in Vlaardingen niet te combineren vindt.  Het zit ‘m in de specifieke functie die hij krijgt: hij wordt manager Stedelijke Ontwikkeling. Hij krijgt dan inzicht in alle strategische projecten van de stad Vlaardingen. Maar als gemeenteraadslid heeft hij inzicht in alle strategische projecten in Schiedam. Het zou kunnen zijn dat hij overdag bezig is met een Vlaardingse strategie naar de provincie Zuid-Holland om een bedrijf als Decathlon niet te vestigen in Schiedam, terwijl hij ’s avonds als Schiedams raadslid juist zou pleiten voor de komst van Decathlon in Schiedam. Dat zou Ad Hekman heel ingewikkeld vinden en hij vindt het beter een schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Daarom treedt hij als raadslid af. “Ik blijf de politiek in Schiedam natuurlijk wel volgen en men zal zeker van mij horen als ik ergens iets van vind!” voegt hij eraan toe. 

Bij Stedelijke Ontwikkeling in Vlaardingen zijn meer wethouders betrokken. Het is een heel brede afdeling van economie (ook binnenstad, ook bestrijding van leegstand) tot ruimtelijke ordening (waaronder de herontwikkeling van de Unilever-gronden na het vertrek van dat bedrijf uit Vlaardingen).  

Ad Hekman stopt ook als voorzitter van de adviescommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, want die functie ligt in het verlengde van zijn raadslidmaatschap.

Zoals Schiedam24 vanochtend al meldde, wordt hij als CDA-fractieleider opgevolgd door Nihat Ulusoy. Tot de verkiezingen van maart 2018 neemt Kees van Schie de vacante raadszetel in.