Raadslid René Janssen stopt; opvolger is Arie van Wingerden

06-07-2021 Nieuws Kor Kegel

René Janssen moet aan zijn toekomst denken

SCHIEDAM – René Janssen verlaat na zeven jaar de gemeenteraad. Zijn opvolger bij het Sociaal-Liberaal Verbond (SLV), Arie van Wingerden, volgt hem in september op. Tot de raadsverkiezingen van maart 2022 zal Janssen zijn opvolger nog van advies en bijstand voorzien. 

Dat heeft Janssen in een brief aan burgemeester Cor Lamers meegedeeld. Janssen staat na roerige jaren in de privésituatie voor een nieuwe fase in zijn leven. Hij bezint zich op ander werk, waarbij hij zijn ervaring als bedrijfsadviseur en rechtskundig adviseur mogelijk zal inzetten. Janssen had ook ervaring met schuldhulpverlening, maar in die sector zal hij het niet gauw meer zoeken.  

Privé hebben allerlei ontwikkelingen een zware wissel op hem getrokken, schrijft hij de burgemeester. Hij wil nu tijd maken om te focussen op de toekomst en daarbij wil hij zijn handen vrij hebben. Dat botst op dit moment met het raadslidmaatschap, zegt hij. Janssen stelt zich niet beschikbaar voor een volgende raadsperiode. Hij staat geheel achter de keuze van het SLV voor Eddy Silva als lijsttrekker. De rest van de kandidatenlijst moet nog worden vastgesteld en het is niet duidelijk of Arie van Wingerden hier op zal staan, maar Van Wingerden blijft de partij wel dienen.  

“Het is niet dat ik Schiedam geen warm hart toedraag, integendeel, maar ik moet prioriteit geven aan mijn toekomst”, zegt de 51-jarige in Breda geboren Schiedammer. Hij voelt zich verknocht aan de stad. “Je kunt René Janssen wel uit Schiedam halen, maar je kunt Schiedam niet uit René Janssen halen,” zegt hij zelf. “Ik zal Schiedam altijd blijven volgen, waar het leven mij ook brengt.” Janssen zegt het te vroeg te vinden om te besluiten of hij zal emigreren.  

Eigenlijk had Janssen zijn vertrek al eerder willen aankondigen. De Coronacrisis zorgde echter voor oponthoud. In zijn werk kwamen ontwikkelingen stil te liggen en het digitaal vergaderen van de gemeenteraad beviel hem van geen kant. “Ik vond het helemaal niks”, zegt hij.  

De 68-jarige Arie van Wingerden zat al eerder in de gemeenteraad; van 2014 tot 2018. Hij werd raadslid voor het AOV, maar splitste zich in 2015 met Janssen af om de fractie-Janssen te vormen. Ze richtten het SLV op dat bij de raadsverkiezingen in maart 2018 één zetel kreeg. Janssen was lijsttrekker, Van Wingerden stond op twee. Ze gaan nu stuivertje wisselen. Voor de resterende periode doet Van Wingerden het politieke handwerk en Janssen denkt vanaf de zijlijn mee en zal er wellicht een derde SLV-lid zijn dat nog commissievergaderingen zal bijwonen.