Refugio voor Santiago-wandelaars in Frankeland

12-12-2015 Nieuws Redactie

 

SCHIEDAM - Een 'refugio' waar wandelaars onderweg naar Santiago de Compostella de nacht kunnen doorbrengen. Die gaat er komen, in Schiedam, in Huize Frankeland.

Burgemeester Cor Lamers maakte dit bekend bij de feestelijke afsluiting van het Liduinajaar, donderdag in het Jenevermuseum. Hij noemde de slaapplaats een van de blijvende resultaten van het themajaar.

Marjan Blümer van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is erg tevreden over deze stap. Het genootschap zet zich in om het lopen van de pelgrimsroute naar Santiago te promoten en wandelaars te ondersteunen. In de Spaanse stad is het graf van Sint Jacobus te vinden; dat is de reden dat Santiago uitgroeide tot de waarschijnlijk meest geliefde eindbestemming van bedevaartgangers en wandelaars in Europa.

In Kethel staat de Jacobuskerk. Die vormt een van de stops op de route vanaf Amsterdam naar het zuiden, naar Santiago. Wandelaars kunnen er een stempel krijgen, als bewijs dat ze een deel van de route van het zogenaamde Camino (pad-red.) hebben afgelegd. Maar slaapgelegenheid is daar niet.

In Zwijndrecht is onlangs in het voormalige Jacobus Ziekenhuis een onderkomen voor pelgrims ingericht. Zoiets ziet Blümer, van de afdeling Rotterdam van het genootschap, ook voor zich. “Maar over de inrichting van de slaapplek moeten we nog spreken”, aldus Blumer. Het initiatief voor de refugio kwam volgens haar van Frankeland zelf. Dat wil een incidenteel gebruikte ruimte geschikt maken voor overnachtingen. Blümer hoopt op twee slaapplekken - 'een lits-jumeaux'. “Want veel wandelaars zijn samen onderweg. Twee plekken zou dus heel mooi zijn, al zijn het maar matrassen.”

Met de voorziening zouden wandelaars, komend uit het Haagse, mooi een dagetappe Schiedam-Zwijndrecht kunnen afleggen. Veel wandelaars doen de route naar Santiago ook in etappes, bijvoorbeeld door een week te wandelen en enkele maanden of een jaar later weer een week. Zodat zij na 'jaren' in Santiago aankomen.

Frankeland en het Genootschap van Sint Jacob kennen elkaar al, sinds de Rotterdamse afdeling afgelopen jaar zijn Voorjaarsbijeenkomst in Schiedam hield, op de dag van de Rozentocht, en in Frankeland bij elkaar kwam.

De pelgrimsplek wordt volgens planning formeel 'in gebruik genomen' op de volgende Voorjaarsbijeenkomst, op 2 april.Gerelateerd