Restaurant bakt ook molenkoekjes

23-06-2021 Nieuws Redactie/Schiedammer Online

Foto's door Jan Schrijver


SCHIEDAM - Delftenaar Ed Beijersbergen van Henegouwen heeft iets met molens. Op zijn zeventiende had hij zijn eerste baantje bij Molen Aeolus in Vlaardingen. Nu bakt hij met regelmaat molenkoekjes, op een manier die hij zelf bedacht.

"Ik heb altijd al iets met molens gehad. Als jonge jongen had ik geen werk, en kreeg ik een tip dat ze bij de Aeolus wel iemand konden gebruiken. Ik trok de stoute schoenen aan en klopte aan bij de molen, of ze nog werk voor me hadden. De molenaar, Boekestijn was zijn naam, drukte me een bezem in mijn handen en zei dat ik aan de slag kon. Na een dag werken, vroeg hij of het bevallen was. Toen ik 'ja' antwoordde, zei hij, kom morgen maar terug want ik heb hier zeven zolders. Dat waren mijn eerste werkervaringen in de molen", zegt de nu 61-jarige Ed.

Van wat ze in de molenwinkel verkopen, kun je koekjes bakken. In Vlaardingen kennen ze de ijzerkoekjes. "Ik dacht eerst dat er in Schiedam geen specifieke koekjes waren, maar dat is niet zo. In Schiedam kennen ze de 'biggetjes' of 'varkens'. In de stad rook het ooit naar het afvalproduct van jenever, de spoeling, die als veevoer werd gebruikt, voor koeien en voor varkens. De boeren wilden iets terugdoen en trakteerden de Schiedamse bevolking eenmaal per jaar op koekjes, op 'biggetjes', althans zo heb ik het me laten vertellen. Er is tegenwoordig weer een café in Schiedam waar je ze kunt krijgen (speculaasvarken bij café 't Spul, red.). De molenkoekjes die we hier aan het maken zijn, zijn voor een Rotterdamse molen." Het gaat om de molen de Vier Winden aan de Terbregse Rechter Rottekade 91 in Rotterdam.

Je ziet Ed Beijersbergen (op de foto boven) aan het werk in restaurant Hotspot Hutspot, samen met Michelle Arkesteijn, de bakker van Hotspot Hutspot. Hij legt uit dat er een sjabloon is gemaakt, dat over het op een bakplaat uitgerolde koekjesdeeg wordt gelegd. Daarna wordt cacaopoeder over het sjabloon gestrooid. Vervolgens worden met een rolmes (pizzames) de koekjes gesneden en de oven doet de rest van het werk. 

Deze koekjes zijn dus voor een Rotterdamse molen, maar geenszins getreurd, want ook de Schiedamse molens hebben model gestaan voor een koekje, dat op verzoek van Michael Boekholt van lunchroom De Beurs wordt gebakken. "We gaan vanmiddag weer Schiedamse molenkoekjes bakken, om je een idee te geven: dit is het sjabloon dat we voor de Schiedamse koekjes hebben gemaakt. Dit is molen De Walvisch", zegt molenfan in hart en nieren Ed Beijersbergen (zie de foto op de homepage bij de aankondiging van dit artikel). "En in 2025 bestaat Schiedam zevenhonderdvijftig jaar, hoe leuk zou het zijn om voor de viering van deze verjaardag van dé molenstad van ons land koekjes te mogen bakken."