Categorieën

Service

RET nu - met vergunning - verantwoordelijk voor Hoekse Lijn

RET nu - met vergunning - verantwoordelijk voor Hoekse Lijn
Nieuws

RET nu - met vergunning - verantwoordelijk voor Hoekse Lijn

  • Redactie
  • 09-09-2019
  • Nieuws
RET nu - met vergunning - verantwoordelijk voor Hoekse Lijn

ROTTERDAM - Voortaan gaat de RET over de metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland. De gemeente Rotterdam droeg zaterdag de eindverantwoordelijkheid voor het beheer en de exploitatie van de Hoekse Lijn formeel over aan de Rotterdamse ov-vervoerder.

Deze stap was voor de metropoolregio aanleiding de indienststellingsvergunning aan de RET te verlenen. De RET start nu met het zogenaamde proefbedrijf, waarin het samen met de gemeente de laatste testen uitvoert en verbeteringen doorvoert, voordat reizigers de nieuwe metrolijn kunnen gebruiken.

Verloopt het proefbedrijf succesvol, dan is daarmee ook de laatste beperking uit de vergunning opgeheven en kan zoals eerder aangekondigd, de exploitatie van de Hoekse Lijn op maandag 30 september starten, zo laat een woordvoerder van de RET weten.

Dat betekent dat het nog steeds waarschijnlijk is dat reizigers op 30 september voor het eerst gebruik kunnen maken van de nieuwe metroverbinding, de vervanging van de treindienst die er heel lang is onderhouden. "Daarna volgt een periode van ongeveer een maand waarin de RET alleen de dienstregeling van de B-lijn (naar Nesselande) rijdt en er daarnaast nog vervangend busvervoer voor reizigers beschikbaar is." In deze opstartfase kunnen volgens de vervoeder zowel reizigers als de RET wennen aan de nieuwe metroverbinding en kunnen eventuele kinderziekten worden opgelost.

"Naar verwachting volgt ongeveer een maand na de opstartfase volledige exploitatie." Op dat moment gaan ook de spitsritten naar Vlaardingen-West op metrolijn A (naar Ommoord) rijden. Het vervangend busvervoer wordt dan beëindigd.

Over compensatie van reizigers die de afgelopen jaren zijn gedupeerd door een gebrekkige verbinding wordt in de mededeling van de RET met geen woord gesproken.