Reuzentrafo verlaat HSM, op weg naar zee

10-05-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De grote transformator waaraan HSM afgelopen jaar bouwde, heeft Schiedam verlaten. Op een ponton, getrokken en op zijn plaats gehouden door drie sleepboten, vertrok de reusachtige stroomomzetter naar zee.

Het gevaarte wordt achttien kilometer uit de Zeeuwse kust geplaatst op het 'gele gevaarte' dat vorig jaar augustus vanuit Schiedam naar het windpark Borssele I werd verscheept. Een tweede gele reus staat in de Wilhelminahaven klaar voor vervoer naar het project Borssele II. HSM bouwt momenteel aan het tweede topstuk, de transformator.

Het vandaag vertrokken exemplaar weegt maar liefst 3650 ton en meet 58 bij 32 bij 25 meter. Het apparaat wordt verantwoordelijk voor de omzetting van de stroom die wordt opgewekt door de windmolens van het park Borssele I. In komt 66 kiloVolt, uit gaat 380 kV, dat via een kabel op weg naar land gaat.

Kort na aankomst bij het gele 'jacket', het onderstel, zal het stroomstation door het hijsschip de Oleg Strashnov op zijn plaats worden gezet. Het totale trafostation, onderstel en opbouw, meet dan 82 meter vanaf de zeebodem; de zee is ter plekke ongeveer dertig meter diep.

Gerelateerd