Ria van der Linde hielp veel Schiedammers ter wereld

17-05-2021 Nieuws Redactie


IN MEMORIAM - Op 3 mei overleed in Scharendijke Ria van der Linde-de Koning. Haar naam ging in Schiedam heel lang veelvuldig over de tong – en zij was het gezicht dat heel veel Schiedammers als eersten in hun leven zagen. Betty Franke was lang haar collega en deelt haar herinneringen.

“Ik leerde Ria van der Linde kennen toen ik als piepjonge verloskundige van de opleiding kwam. Ik wilde graag in een praktijk met een andere verloskundige werken. Zij wilde graag een collega om mee samen te werken.

Rond 1965 vestigde Ria van der Linde zich in Schiedam. Zij had toen zelf vijf kinderen, vier pubers en haar jongste had een stofwisselingsziekte en had veel zorg nodig. Zij werkte in haar praktijk aan huis, zeven dagen per week 24 uur, met om het weekend twee dagen vrij. Spreekuur en dienst tegelijkertijd. Als er een bevalling was ging er een briefje op de deur dat het spreekuur niet doorging.

Spreekuur was niet op afspraak maar op volgorde van binnenkomst. Voordat het spreekuur begon kon je een nummertje trekken en dan wist je ongeveer wanneer je aan de beurt was.

Ria was vroedvrouw in de tijd dat de verloskunde heel erg veranderde. Toen zij begon moest zij nog aan de huisarts vragen of hij iemand met complicaties naar de gynaecoloog wilde verwijzen. Een simpel recept voor ijzertabletten ging ook via de huisarts.

Gaandeweg veranderde dat. Zij deed aanvullende cursussen en ontwikkelde zich tot een moderne verloskundige. Ondertussen combineerde ze, schijnbaar moeiteloos, haar werk met haar drukke gezin.

Ria van der Linde heeft geen gemakkelijk leven gehad. Zij heeft drie van haar vijf kinderen overleefd. En iedere keer weer zette zij haar schouders eronder en ging ze weer door.

Na haar pensioen ging zij in Zeeland wonen, dichterbij haar kinderen en kleinkinderen.

Zij heeft vele Schiedammers ter wereld geholpen. Werkte samen met vele kraamverzorgenden, verpleegkundigen en artsen. In de Turkse gemeenschap stond en staat zij nog steeds bekend als 'Linda'. Haar naam wordt nog regelmatig genoemd.

Zij is nu helaas overleden. En zal door velen worden gemist.”

Lees ook dit artikel. Dat gaat over Ria Verboom, maar ook Ria van der Linde komt erin voor.