Roedes Drie Koornbloemen vernieuwd

18-12-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – De Drie Koornbloemen is voor zes weken zijn wiekenkruis kwijt. Vanmorgen werden de wieken van de molen aan de Vellevest gehaald.

De molen staat sinds het voorjaar stil. Er waren constructiefouten geconstateerd, in de Drie Koornbloemen, in de Babbersmolen en in Haastrecht. De wens om duurzaam te handelen bleek voor de molenwereld slecht uit te pakken.

In totaal 48 molens in Nederland werden stilgezet. Zij hadden stalen roedes. De lange roedes werden verzinkt in zinkbaden. Om ze daarin te laten passen, werden ook de 25 meter lange roedes van de Drie Koornbloemen in twee delen samengesteld en aan elkaar gezet met grote bouten. In de molen in Haastrecht brak zo'n bout.

De wieken worden nu vervangen; het rijk stelt daar financiële middelen voor beschikbaar. De gedemonteerde roedes van de Drie Koornbloemen gaan naar een bedrijf in Hillegom dat ze gebruikt als een soort mal voor het maken van een nieuw stel, nu uit één stuk. Over zes weken moeten de wieken van de oudste Schiedamse molen – anno 1770 – weer draaien als vanouds.

Bekijk de foto'sGerelateerd