Rotary helpt 300 scholieren bij maken van beroepskeuze

09-12-2020 Nieuws Kor Kegel

Chris Coppens: 'We wensen ze een succesvol vervolg van hun schoolloopbaan'

SCHIEDAM – Driehonderd leerlingen van Spieringshoek, Schravenlant en het Stedelijk Gymnasium  hebben de afgelopen twee weken kennisgemaakt met professionals die over hun zeer uiteenlopende beroepen vertelden.  

De twee Rotaryclubs in Schiedam kon online vijftig ervaren ‘voorlichters’ inzetten, die enthousiast over hun beroep vertelden en een inkijkje gaven wat er allemaal voor komt kijken. Rotary Schiedam en Rotary Schiedam de Veste organiseert dat elk jaar om de scholieren van het voortgezet onderwijs te helpen bij hun studiekeuze. Normaal vindt dat live plaats in sessies waaraan een paar honderd leerlingen van klassen vier, vijf en zes van de drie scholen meedoen, maar in dit coronajaar konden de Rotaryclubs de voorlichtingsbijeenkomsten online houden. 

“Dat kostte wel extra inspanning”, zegt woordvoerder Chris Coppens. “Gelukkig zijn alle partijen, zowel de scholen als onze leden, digitaal zo vaardig dat het nauwelijks problemen opleverde.”  

De jaarlijkse beroepenvoorlichting vond plaats vanaf dinsdag 24 november. “Het kiezen van een vervolgstudie na je middelbare-schoolperiode is niet altijd gemakkelijk, terwijl je vakkenpakketkeuze daarop juist op tijd afgestemd moet zijn”, zegt Coppens. De kracht van Rotary is dat er veel variatie is in de beroepsgroepen van de leden. Hierdoor is vele jaren geleden het idee ontstaan om vijftig leden te vragen de beroepenvoorlichting op de scholen in Schiedam te verzorgen. Ze vertelden over hun persoonlijke ervaringen en gaven de scholieren tips voor hun studiekeuze. 

Terugkijkend op de beroepenvoorlichting zijn beide Rotaryclubs enorm tevreden met het resultaat. In deze tijd gaan veel evenementen niet door voor de leerlingen. De decanen zijn dan ook erg blij dat de beroepenvoorlichting wél kon doorgaan. 

Chris Coppens: “Rotary helpt, is ons motto. Ver weg, maar juist ook met veel plezier en toewijding in onze eigen lokale gemeenschap. We hopen dat het voor de leerlingen een bijdrage heeft geleverd aan een succesvol vervolg van hun schoolloopbaan.”