Samenkomsten verboden

23-03-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Alle samenkomsten tot 1 juni worden in Nederland verboden.

De grens van honderd mensen voor het al dan niet mogen organiseren van een evenement of bijeenkomst vervalt.

Op overtreding komen boetes te staan. Burgemeesters krijgen meer middelen om op te treden als handhaving van de maatregelen niet blijkt te werken. Een noodverordening maakt sneller optreden van Cor Lamers, in het geval van Schiedam, mogelijk.

Het gaat dan volgens minister van Justitie Ferd Grapperhaus over specifieke locaties, over groepsvorming en over winkels en openbaar vervoer. Grapperhaus noemde met name stranden, parken en campings.

Gedwongen sluiting is pas aan de orde als de locaties naar het oordeel van de burgemeester onvoldoende maatregelen hebben getroffen om mensen afstand te laten houden.

Er zijn door het ministerie en de organisaties van winkels afspraken gemaakt om het afstand houden in de winkels beter mogelijk te maken. Winkels kunnen verplicht worden om een scherp deurbeleid te voeren.

De burgemeesters krijgen de mogelijkheid een verbod tot groepsvorming in te voerenvoor specifieke locaties in hun gemeente. Met name als tenminste drie mensen geen gezamenlijke huishouding vormen niet de anderhalve meter afstand in acht nemen. Een uitzondering wordt gemaakt voor jonge kinderen.

Eerder golden de maatregelen tot 6 april; de nieuwe termijn betekent een uitbreiding van acht weken

Uitzonderingen zijn er voor uitvaarten en kerkelijke bruiloften wordt een uitzondering gemaakt.

"Dat komt hard aan, maar we hebben geen andere keus en moeten onszelf disciplineren", aldus Grapperhaus.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stelde dat voortaan mensen in een gezin of huishouden geacht worden thuis te blijven zodra een van de leden ervan ziek is of koorts heeft. Dit omdat niet ieder getest kan worden. Alleen voor mensen in vitale beroepen wordt een uitzondering gemaakt.

Contactberoepen gericht op uiterlijke verzorging, zoals kappers en nagelstylistes, worden geacht hun zaken te sluiten. Voor andere contactberoepen als paramedici, bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt zo veel mogelijk via beeldbellen, aldus De Jonge. Als het echt niet anders kan alleen op advies van een arts.

Onderschat het niet, zo luidt de ervaring in Brabant, vertelde De Jonge. Wees voorbereid op een snelle groei van het aantal patiënten, zo stelde hij.

In Rotterdam is vandaag begonnen met de opzet van een coördinatiecentrum dat de spreiding van patiënten over de verschillende ziekenhuizen in het land gaat organiseren, logstiek en operationeel. De IC-capaciteit van de ziekenhuizen wordt uitgebreid. Nu is de capaciteit volgens staatssecretaris Martin van Rijn nog voldoende, maar 'we staan nog maar aan het begin van een ontwikkeling'. Daarom wordt er toch gewerkt aan het creëren van extra bedden, onder meer door gebruik van operatiekamers als IC, de inzet van materieel van defensie en het ingebruiknemen van tweeduizend beademingsapparaten die zijn ingekocht. Ook apparaten van elders wordt ingezet en er wordt een fabriek voor het maken van deze apparatuur in Nederland opgezet.


Gerelateerd