Samenwerken om tekort zorgpersoneel aan te pakken

01-09-2021 Nieuws Redactie

V.l.n.r.: Carina Hilders (directievoorzitter Reinier de Graaf ziekenhuis), Ingrid Tuinenburg (directeur Albeda Zorgcollege) en Marjolein van Bommel (directeur Careyn Delft, Westland, Oostland & Nieuwe Waterweg Noord); foto privé


SCHIEDAM - Careyn, Albeda College en het Reinier de Graaf ziekenhuis starten een nieuw leerwerktraject Verpleegkunde met een bijzondere samenwerking.

Gisteren is de nieuwe opleiding Mbo-verpleegkundige (bbl) van Albeda, Careyn - uit Schiedam - en het Reinier de Graaf ziekenhuis van start gegaan. In een speciale klas met studenten namens Careyn en het Reinier de Graaf verzorgt Albeda Zorgcollege een leerwerktraject van 3,5 jaar. Door de samenwerking tussen de drie zorgketenpartners krijgen studenten de mogelijkheid om ook buiten hun eigen werkomgeving praktijkervaring op te doen: ze gaan tijdens de opleiding aan de slag in het ziekenhuis én in de verpleeg- en thuiszorg.

Het is de eerste keer dat de twee zorgaanbieders en het opleidingsinstituut op deze manier gaan samenwerken. Freya Etman, Adviseur Leren & Ontwikkelen van het Reinier de Graaf ziekenhuis: “Door samen in een klas te zitten is het voor de studenten makkelijker om kennis en ervaringen vanuit de andere organisatie te delen. Bovendien doen ze ook zelf ervaring op buiten de eigen werkplek, omdat ze twee praktijkstages zullen lopen in de andere instelling. We zijn erg blij om op deze manier verpleegkundigen te kunnen opleiden en hopen dat zowel de studenten, patiënten als onze zorgorganisaties de vruchten gaan plukken van dit gezamenlijke leerwerktraject.”

De eerste groep studenten voor de opleiding is divers. Etman: “Vanuit Reinier de Graaf en Careyn gaat het om interne medewerkers die zich willen omscholen, maar ook om mensen die de stap maken vanuit branches als de horeca, marine en het onderwijs. Deze zij-instromers brengen weer waardevolle kennis en ervaringen mee, die van pas kunnen komen in hun nieuwe rol als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de thuiszorg.”

Nu de eerste groep verpleegkundigen in spe is gestart, kijken Albeda, Careyn en Reinier de Graaf ook al vooruit naar de toekomst. Daarom tekenden zij gisteren een intentieverklaring om de nieuwe opleiding een vaste plek te geven in het opleidingsaanbod van de drie organisaties. Volgens de partijen 'een belangrijke stap om gezamenlijk het toenemende tekort aan zorgpersoneel aan te pakken'.Gerelateerd