SBM blinkt uit na sterke jaarcijfers

13-02-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - SBM Offshore is vandaag een van de uitblinkers op de beurs, met een koersstijging van vijf procent. De 'Schiedamse oliedienstverlener' boerde afgelopen jaar goed op verschillende vlakken.

Vandaag werden de jaarcijfers gepresenteerd. Bestuursvoorzitter Bruno Chabas sprak daarbij van sterke financiële prestaties, een uitstekende uitvoering op projectniveau en opertioneel en commercieel succes.

SBM Offshore stelt zijn aandeelhouders een dividend voor van 0,76 dollar per aandeel, twee keer zoveel als vorig jaar. Chabas kondigde vandaag een inkoopprogramma van eigen aandelen aan; het bedrijfs steekt daar 150 miljoen dollar in.

SBM Offshore boekte het afgelopen jaar volgens de zogenaamde directional boekhoudmethode een resultaat voor rente, afschrijving en belasting van 832 miljoen dollar. In 2018 was dat 784 miljoen dollar. De omzet steeg met 27 procent naar 2,17 miljard dollar; de nettowinst daalde van 301 naar 235 miljoen dollar.

Het pro-forma orderboek bedroeg op 1 januari 20,7 miljard dollar. Een jaar eerder was dat 14,8 miljard dollar. Volgens SBM blijft de vraag naar drijvende productie- en opslagplatforms, het belangrijkste product van het bedrijf, 'sterk'. Het stelde ook 'selectief' te blijven met betrekking tot de opdrachten die het probeert in huis te halen., want afgelopen jaar werd al veel werk in de wacht gesleept. Voor 2020 stelt SBM te rekenen op een resultaat van circa 900 miljoen dollar.Gerelateerd