SBM krijgt klappen op beurs

17-07-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - SBM Offshore maakt op de beurs moeilijke momenten door. Een marktanalist heeft aangekondigd dat de koers van het concern niet naar zeventien euro zo toelopen, zoals eerder veronderdeld, maar naar elf euro. Als gevolg daarvan daalt de koerst op de beurs in Amsterdam daadwerkelijk snel naar dat niveau.

Momenteel, om kwart voor twee, staat het aandeel op 11,15, ruim dertien procent minder dan vanmorgen bij opening van de beurs.

De aanhoudende problemen van SBM Offshore, dat vooral drijvende productie- en opslagplatforms maakt en onderhoudt voor bedrijven in de olie- en gasindustrie, in Brazilië vormen de achtergrond van de koersdaling. In 2012 al werd SBM beticht van omkoping bij het verwerven van opdrachten van staatsoliemaatschappij Petrobras. Twee jaar later trof die maritieme dienstverlener een schikking ter waarde van 240 miljoen dollar met de Nederlandse justitie en recenter werd een akkoord bereikt met de Amerikaanse justitie voor een bedrag van 238 miljoen dollar. Een rechtbank in Brazilië besloot vrijdag een week geleden dat oliebedrijf Petrobras in totaal circa 893 miljoen dollar moet inhouden van zijn maandelijkse betalingen aan SBM Offshore als schadevergoeding, in verband met de vermeende omkooppraktijken.

Toen daalde de koerst van het bedrijf van ruim veertien euro naar op zeker moment twaalf euro. Daarop gaf het financiële bedrijf Bernstein een koopadvies voor het aandeel, dat als goedkoop werd aangemerkt. Nu stelt de marktverkenner: "We hebben een fout gemaakt." In plaats van een mooi koopmoment stelt Bernstein nu dat het advies van vorige week 'te haastig' tot stand is gekomen. De analisten doken dieper in de informatie en maken zich nu meer zorgen over de financiële risico's. Volgens het bedrijf hangt SBM Offshore een boete van anderhalf miljard dollar boven het hoofd. Dat is ongeveer het vijfvoudige van het bedrag waar eerder rekening mee werd gehouden. SBM zal naar verwachting hier een voorziening voor moeten nemen; Bernstein rekent erop dat deze zal worden aangekondigd bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers op 9 augustus.


Gerelateerd