Categorieën

Service

SBM krijgt kredietverzekering ondanks fossiele ban

SBM krijgt kredietverzekering ondanks fossiele ban
Nieuws

SBM krijgt kredietverzekering ondanks fossiele ban

  • Redactie
  • 08-04-2023
  • Nieuws
SBM krijgt kredietverzekering ondanks fossiele ban

Eerder realiseerde SBM Offshore een ander platform, de Cidade de Saquarema, ook actief voor de kust van Brazilië; foto: SBM Offshore


SCHIEDAM - SBM Offshore heeft een exportkredietverzekering gekregen voor het binnenhalen van de bouw en exploitatie van een drijvend olieplatform voor Petrobas. Dergelijke verzekeringen zouden vanaf begin dit jaar niet meer door de Nederlandse overheid worden afgegeven.

Het Schiedamse concern wist de Nederlandse overheid - via Atradius - zo ver te krijgen een kredietverzekering te verlenen voor de opdracht ter waarde van 1,6 miljard dollar die het in de wacht wil slepen van de Braziliaanse oliemaatschappij. De exportkredietverzekering daarbij bedraagt 312 miljoen euro, zo schreef NRC.

De gegunde kredietverzekering valt volgens de krant te herleiden uit een kamerbrief die eind maart verstuurd is; SBM Offshore heeft bevestigd dat dit het geval is. Volgens het concern moet het nieuwe project de 'grootste olieproductie-unit' in Brazilië worden. Met het drijvende opslag- en productieplatform kunnen dagelijks 225.000 vaten aardolie worden opgepompt en twaalf miljoen kubieke meter gas.

Milieuorganisaties zijn boos over het besluit. In 2021 besloot het kabinet om vanaf dit jaar dergelijke verzekeringen niet meer te verlenen voor projecten van de fossiele industrie. In december riepen ngo’s in Brazilie en Nederland in een gezamenlijke brief de ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel, VVD) en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) op om géén exportkredietverzekering toe te kennen aan het project, dat volgens hen nog zo’n dertig jaar olie op zal pompen. Goedkeuring geven is 'in overduidelijke tegenspraak' met de afspraken uit Glasgow en het Akkoord van Parijs, aldus de briefschrijvers, waaronder Oil Change International en Milieudefensie. 

Het ministerie verdedigt het besluit in een reactie door te wijzen op een ‘overgangsperiode’. Na het tekenen van het Glasgow-akkoord heeft het kabinet enkele uitzonderingen voor Nederland in het leven geroepen.