SBM mag Liza-FPSO gaan bouwen

10-05-2019 Nieuws Redactie

FPSO Cidade de Maricá


SCHIEDAM - SBM Offshore heeft van Exxon Mobil definitief de bouwopdracht ontvangen voor de tweede fase van het Liza-project in Guyana. Dit meldde de Schiedamse dienstverlener aan de oliesector vanmorgen.

In juli vorig jaar kreeg SBM de zogenaamde Feed-opdracht: het ontwerp van een nieuw drijvend platform, waarmee olie en gas kan worden opgepompt, opgeslagen en overgeslagen. De reguliere term voor zo'n platform is FPSO. In december 2016 kreeg SBM al de opdracht voor een eerste FPSO met de naam Liza. Zie dit artikel.

Op basis van de nieuwe opdracht zal SBM de Liza Unity FPSO bouwen, installeren en daarna gedurende twee jaar leasen en exploiteren. De FPSO zal een productiecapaciteit krijgen van 220.000 vaten per dag en een gasbehandelingscapaciteit van 400 miljoen kubieke voet per dag en een waterinjectiecapaciteit van 250.000 vaten per dag.

Het olieveld Liza ligt ongeveer tweehonderd kilometer uit de kust van Guyana en betreft één van de grootste ontdekte olievelden van de laatste tien jaar.

Opdrachtgever is Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPG), een dochteronderneming van het Amerikaanse olieconcern. Dat is de exploitant van het Stabroek-blok, waar het Lizaproject onder valt, met partners Hess Guyana Exploration en CNOOC Nexen Petroleum Guyana.


Gerelateerd