SBM Offshore: akkoord in Brazilië over afsluiting omkopingsaffaire

27-07-2018 Nieuws Redactie

Een eerder platform van SBM in Brazilië: de Cidade de Ilhabela

SCHIEDAM - SBM Offshore heeft gisteren een zogenaamde 'clementie-overeenkomst' getekend met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras en de autoriteiten van het land. De partijen verklaren daarin de zakelijke relaties te herstellen. SBM betaalt een fors bedrag aan de Brazilianen, maar niet meer dan waarmee zij al rekening hielden.

De overeenkomst is een gevolg van de al dan niet gedane omkoping van medewerkers van Petrobras door vertegenwoordigers van de Schiedamse oliedienstverlener. De gevolgen van de praktijken waarin de opdrachtgevers voor 2012 zouden zijn gepaaid met forse douceurtjes. spelen SBM al lang parten.

De overeenkomst is met onmiddellijke ingang van kracht. SBM Offshore en Petrobras zullen opnieuw gaan praten over de aanbesteding van opdrachten. De Brazilianen zijn een zeer belangrijk, zo niet de belangrijkste opdrachtgever van de bouwer van drijvende olieproductie- en -opslagplatformen. Voor de kust van het enorme land wordt veel olie opgepompt.

Directeur Bruno Chabas van SBM sprak van 'een belangrijke mijlpaal in de afsluiting van de erfenis' van het bedrijf in Brazilië. "Deze overeenkomst ondersteunt de voortzetting van onze langdurige relatie met Petrobras en zal SBM Offshore in staat stellen met succes nieuwe zakelijke kansen na te streven in Brazilië", aldus Chabas.

De clementie-overeenkomst voorziet in een contante betaling door SBM Offshore aan Petrobras van circa 148 miljoen dollar, waarvan circa 71 miljoen dollar een civielrechtelijke boete betreft en ongeveer 77 miljoen dollar een vergoeding is voor vermeende schade. Bovendien worden toekomstige bonusbetalingen voor de inzet van de twee platformen  Cidade de Anchieta en Capixaba, met 95 procent verminderd. Volgens SBM vertegenwoordigt dat een nominale waarde van circa 180 miljoen dollar in de periode 2016 - 2030. Op korte termijn moet SBM hiervan 41 miljoen dollar terugbetalen.

Deze betalingen zijn, benadrukt SBM, in lijn met de voorziening van 299 miljoen dollar die de oliedienstverlener op 31 december 2017 nam.

De Braziliaanse justitie is niet bij de overeenkomst betrokken. De rechtszaak die door het ministerie tegen SBM Offshore is aangespannen en het daaruit voortvloeiende recente besluit dat oliebedrijf Petrobras een percentage van de maandelijkse betalingen aan SBM Offshore moet inhouden als schadevergoeding, zijn nog in behandeling.

Het aandeel SBM Offshore opende zojuist om de beurs op het Damrak een kleine tien procent hoger.

Zie ook: dit artikel en dit artikel.Gerelateerd