SBM Offshore doet het boven verwachting

08-08-2019 Nieuws Redactie

De Liza Destiny is onderweg naar Guyana


SCHIEDAM - SBM Offshore deed het goed in de eerste zes maanden van dit jaar. Beter in ieder geval dan de beleggers en analisten op de beurs hadden verwacht.

Want SBM Offshore zit als leverancier/dienstverlener aan de olie- en gasindustrie al een tijd in de hoek waar de klappen vallen. Maar juist in het afgelopen halfjaar worden de bakens verzet en de potentiële opdrachten omgezet in afspraken en contracten.

Kijk naar het bedrjfsresultaat, dat tussen begin jnuari en eind juni uitkwam op 399 miljoen dollar. Dat was fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het bedrijfsresultaat 647 miljoen euro was. Maar wel meer dan waar de vooraf geraadpleegde analisten op uitkwamen: 383 miljoen dollar. Waarbij het belangrijk is te weten dat SBM Offshore vorig jaar profiteerde van een boekwinst op de verkoop van het drijvende productie- en oplsagplatform Turritella van 217 miljoen dollar. Ook was er toen een meevaller van 16 miljoen dollar uit de afwikkeling van probleemproject Yme. Onder de streep resteerde een nettowinst van 61 miljoen dollar tegen 314 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet van het bedrijf steeg van 808 miljoen dollar in de eerste zes maanden vorig jaar, naar 965 miljoen dollar het afgelopen halfjaar. Analisten rekenden vooraf op een omzet van 950 miljoen dollar.

Behalve beter dan verwachte cijfers schroefde SBM ook de verwachtingen voor de nabije toekomst omhoog. Bestuursvoorzitter Bruno Chabas zei in een toelichting op de resultaten dat deze 'de verwachtingen voor dit jaar tot dusver overtreffen'. SBM Offshore gaat volgens hem een periode van aanzienlijke groei in. Chabas noemde met name de ontwikkeling van diepwaterreservoirs. De Schiedamse oliedienstverlener heeft daarvoor een zogenaamd 'Fast4Ward-programma' ontwikkeld dat zijn vruchten afwerpt. In zijn algemeen stelde Chabas dat het 'door de groei van de vraag en de beperkte capaciteit' voor zijn bedrijf mogelijk is selectief te zijn bij contractkeuzes. Kortgeleden werd een intentieovereenkomst gesloten met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas voor de Mero 2 en werden nieuwe afspraken gemaakt voor het Liza-project in Guyana. Productieplatform Liza Destiny heeft op 18 juli na een productietijd van twintig maanden de Keppelwerf in Singapore verlaten en is onderweg naar het olieveld. SBM werkt verder aan het afmeersysteem voor het platform Johan Castberg, op te leveren begin volgend jaar.

SBM Offshore heeft momenteel vier grote projecten in uitvoering, waaronder drie drijvende platforms. Twee daarvan zijn gebaseerd op het Fas4Ward-programma. Het orderboek had zes weken geleden een waarde van 20,1 miljard dollar, tegenover 14,8 miljard dollar eind december 2018.

Met Brazilië is de markt genoemd waarvan Chabas en consorten afgelopen jaren slapeloze nachten hadden. SBM wacht nog op de intrekking van de vervolging door het Braziliaanse parket. Zodra de intrekking van kracht is zal SBM Offshore de overeengekomen boete van 200 miljoen Braziliaanse real aan Petrobras betalen. Een federale rechter wees recent het verzoek in de afsluitingsprocedure af, waarop SBM en het federale parket een motie hebben ingediend om de zorgen van deze rechter weg te nemen. SBM benadrukt dat de kwestie geen invloed heeft op de clementieovereenkomst; de zakelijke relatie met Petrobas.

De koers van SBM opende vanmorgen op het Damrak bijna tien procent hoger, maar het aandeel zakte het afgelopen uur tot een winst van minder dan zeven procent.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date