SBM Offshore op koers voor Braziliaanse opdracht

11-06-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – SBM Offshore heeft een intentieovereenkomst getekend met het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras voor een zogenaamd 'lease en operatecontract' voor FPSO Mero 2.

Als de intentieovereenkomst wordt omgezet in een definitief contract, betekent dit dat de Schiedamse dienstverlener het drijvende productie- en opslagplatform Mero 2 in het gelijknamige olieveld voor de Braziliaanse kunst gaat ontwerpen en bouwen en ook gaat exploiteren. De twee partijen spraken af dat dit voor 22,5 jaar het geval zal zijn.

Het platform moet 180.000 vaten olie per dag oppompen en 'produceren', zo luiden de afspraken. Verder krijgt het een opslagcapaciteit van 1,4 miljoen barrells. Financiële details worden door SBM momenteel niet bekendgemaakt. Wel geeft het bedrijf op Vijfsluizen aan het 'industry leading Fast4WardTM program' in te zetten; SBM bouwde op voorhand drie rompen voor FPSO's, waarvan eentje dus wordt ingezet voor de Mero 2.

Volgens directeur Bruno Chabas betekent de intentie-overeenkomst dat SBM Offshore een nieuwe tijd van groei is begonnen. Belangrijk is dat het bedrijf aan de slag mag in Brazili„ het land waar het de afgelopen jaren verwikkeld raakte in een omkopingsaffaire.

Het Mero-veld is onderdeel van het Libra-block, waarvan de productie voor veertig procent in handen is van Petrobras. Shell en Total hebben beide twintig procent van de productie in handen, CNODC en CNOOC ieder tien procent. Het bevindt zich honderdtachtig kilometer voor de kust van Rio de Janeiro. De olieproductie zal plaatsvinden waar de zeebodem ongeveer twee kilometer diep is.

SBM Offshore rekent erop het drijvende platform in 2022 in gebruik te kunnen nemen.


Gerelateerd