SBM Offshore sluit Braziliaanse corruptiezaak af

09-10-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De corruptiezaak in Brazilië is voor SBM Offshore voorgoed verleden tijd. De Schiedamse maritieme dienstverlener maakte vanmorgen bekend dat de Braziliaanse justitie het bedrijf schriftelijk heeft bericht de rechtszaak die in 2017 werd aangespannen, formeel te beëindigen.

Dat betekent dat de schikking van kracht wordt waarover SBM in september vorig jaar met klant Petrobras overeenstemming bereikte. SBM betaalt het Braziliaanse oliebedrijf een boete van 200 miljoen real, omgerekend een kleine 45 miljoen euro. Er mag in acht porties worden betaald.

De beurswereld reageert opgetogen - ook al vertoont de koers van SBM Offshore op de Amsterdamse beurs geen grootste opleving, het stoppen van de zaak was al langer verwacht. Dat de zaak formeel is beëindigt kan het bedrijf alleen maar goed doen.

Het totale bedrag dat SBM kwijt is aan de Braziliaanse affaire komt uit op ongeveer 320 miljoen euro. Het bedrijf trof eerder ook al schikkingen met justitie in Nederland en de Verenigde Staten.

De onderneming uit Schiedam kwam er in 2012 achter dat medewerkers in onder meer Brazilië zich schuldig hadden gemaakt aan oneerlijke verkooppraktijken. De onderneming zou tussen 2007 en 2011 honderden miljoenen dollars aan commissies hebben betaald aan buitenlandse handelsagenten. Het grootste deel daarvan werd betaald in Brazilië, maar ook in Angola en Equatoriaal Guinea werden steekpenningen betaald. In alle drie de landen kwam een deel van de commissies uiteindelijk terecht in de zakken van ambtenaren, in de vorm van betalingen of cadeaus.


Gerelateerd