Categorieën

Service

Schiedam boert goed met miljonairs

Schiedam boert goed met miljonairs
Nieuws

Schiedam boert goed met miljonairs

  • Redactie
  • 05-12-2021
  • Nieuws
Schiedam boert goed met miljonairs

SCHIEDAM - Hoeveel Schiedammers zouden hem vandaag, of de afgelopen dagen, in schoen of surprise hebben gevonden? De Quote500. De lijst met rijkste mensen van het land. Een leerzaam document, ook voor wie het financiële reilen en zeilen in Schiedam in de gaten wil houden. 

Want wat keer op keer opvalt: wat staan er toch relatief veel miljonairs in die een link hebben met Schiedam. 

Natuurlijk ‘the usual suspects’: Carel, Bob en Carl Nolet, en hun families. De eigenaren van Schiedamse giganten als Huisman, Mammoet, Damen en Facilicom. Maar ook wellicht verrassend een ondernemer als David Hart. En wat te denken van de familie Van der Valk.

De hoogst genoteerde Schiedammers in de Quote500 zijn en blijven de Nolets. Het zakentijdschrift noemt Carel Nolet, zet de man op nummer 22 in de lijst (Heineken-eigenaresse Charlene de Carvalho-Heineken is nog altijd de rijkste Nederlander, met een door Quote geschat vermogen van 13,5 miljard). En op die stek ben je geen miljonair, maar miljardair. Volgens Quote mag Nolet twee miljard euro het zijne noemen, een vermogen dat afgelopen jaar met 5,3 procent toenam. Desondanks - de grondleggers van het financiële bedrijf Adyen zijn afgelopen jaar ‘en masse’ miljardair geworden - moet Nolet zeven plaatsjes toegeven, want hij stond vorig jaar op 15.

Nolet is niet langer de enige miljardair met Schiedamse roots. Sinds dit jaar mag ook Chris Oomen zich miljardair noemen. De 72-jarige voormalig DSW-topman stond ooit aan de basis van het beursbedrijf Optiver en dat legt hem nog altijd geen windeieren: hij zag zijn vermogen afgelopen jaar - aldus Quote - met ruim 22 procent toenemen tot 1,1 miljard euro. Daarmee klom hij van plek 42 naar 39 onder de vijfhonderd rijkste Nederlanders. Het blad brengt een lang interview met Oomen onder de kop: ‘Het is niet goed om het geldsysteem kunstmatig in leven te houden’. Voor Oomen was 2021 een bijzonder jaar: hij nam het Algemeen Nederlands Persbureau over. Zie hier.

David Hart stond en blijft 63ste op de ranglijst. Opmerkelijk, omdat zijn vermogen ook met bijna 22 procent steeg. Het duidt erop dat het de rijken in het land onverminderd goed is blijven gaan - in ieder geval waar het de centjes betreft - in tijden van Corona. De David Hart Groep blijft aan de weg timmeren, want aan logistieke panden blijft een grote behoefte en de grond om iets op te ontwikkelen wordt in Nederland alleen maar schaarser. Het bedrijf legt zich daarom meer en meer toe op het aanschaffen en herontwikkelen van bestaande, verouderde complexen. Hart is volgens Quote goed voor zevenhonderd miljoen euro.

Op nummer 81 in ‘de 500’ staan Joop en Henk Roodenburg. De broers zijn eigenaars van Huisman. Hun vermogen van 550 miljoen nam afgelopen jaar niet toe - de offshoremarkt is en blijft lastig - en daarom moesten de broer elf plaatsjes toegeven.

Dan is er nog het bedrijf SHV, de Steenkolen Handels Veereniging, een van de oudste en grootste Nederlandse familiebedrijven. Het was de familie Fentener van Vlissingen die het bedrijf groot maakte, en vele telgen daarvan zijn in de Quote500 te vinden, ook omdat ze ‘rijk’ geboren werden en met geld van de familie ander geld wisten te maken. Op nummer 91 in de lijst staat Annemiek Fentener van Vlissingen, en zij is president-commissaris van SHV. En SHV is sinds enige jaren eigenaar van Mammoet. Niet per se tot groot profijt: volgens Quote kon Mammoet dit jaar geen omzetgroei realiseren.

Op nummer 105 staat Kommer Damen, naamgever en eigenaar van het scheepsbouwbedrijf dat een moeilijk jaar doormaakte met een verlies van 161 miljoen. Damen moest bijna een kwart op zijn vermogen interen - aldus Quote -  reden dat Damen zakte van plek 62, met nu een geschat vermogen van 425 miljoen. Damen is sinds 2003 eigenaar van Wilton-Fijenoord, dat nu door het leven gaat als Damen Shiprepair Rotterdam.

De familie Van der Valk is natuurlijk een naam die verwacht wordt in de Quote500. Sinds kort is er ook een Schiedams element aan het vermogen van de bekende horecafamilie, ook al moet de eerste kop koffie in de nieuwe Schiedamse vestiging nog worden gedronken, de eerste overnachting er nog worden doorgebracht. Arie van der Valk is de patras familias van de tak van de familie die in Schiedam bouwt. Hij wordt door Quote nu op plek 121 van de 500 gezet, met een vermogen van 380 miljoen euro. Dat vermogen groeide dit jaar niet, waardoor Van der Valk elf plekjes zakte. “We zien de toekomst hoopvol tegemoet”, laat het concern weten - en moge die hoopvolle toekomst ook stoelen op een bloeiende gang van zaken in Schiedam. 

Op nummer 142 staat Johan Geurts, een van de oudste ondernemers op de lijst’, met zijn 92 jaren. “Kennelijk te oud om te deponeren (de cijfers, bij de KvK - red.), zodat we niet weten hoe zijn schoonmaak- en beveiligingsbedrijf Facilicom door de pandemie is gerold. Kinderen Walter (63) en Martine (59) zitten in het bestuur, waarvan schoonzoon Hans Gennissen voorzitter is. Dit jaar verkocht Facilicom, dat 25.000 werknemers telt, zijn Britse en Ierse activiteiten, om zich uitsluitend te richten op Nederland en België.” Aldus het zakenblad.

Wie herinnert hem nog: Herman Heinsbroek. Zeventig jaar geleden in Schiedam geboren. De oud-minister werd rijk met de verkoop van zijn muziekbedrijf Arcade en zakt twintig plaatsjes op de lijst, van 191 naar 211, met een geschat vermogen van 230 miljoen euro.

Dat is, voor zo ver wij weten, Schiedam in de Quote500. Interessant is om eens te kijken naar hoe het er een paar jaar geleden uitzag. Zo stonden de Nolets toen flink hoger… Kijk daarvoor hier.

Overigens: het Centraal Bureau voor de Statistiek liet onlangs weten dat in Schiedam 1,4 procent van de huishoudens een vermogen van een miljoen euro of meer heeft (inclusief waarde min hypotheek van het huis), gemeten op 1 januari 2020. Daarmee hoort Schiedam tot de Nederlandse gemeenten met de minste miljonairs: in heel Nederland is 3,5 procent van de huishoudens miljonair.