Schiedam, de regenboogstad

11-03-2017 Nieuws Adinda de Koster

Wethouder Mario Stam overhandigt Arie Boomsma de Bruggeman-penning; foto: Mara Wouters

SCHIEDAM - Een herdenking vindt plaats in het Oude Stadhuis in Schiedam. 421 Jaar geleden werd voor het laatst een burger veroordeeld tot de dood vanwege zijn seksuele geaardheid, Jillis Bruggeman genaamd. De bijeenkomst in het stadhuis is donderdag niet alleen een plaats van herdenking, maar er worden ook oorkondes uitgereikt voor de inzet voor LHBT’ers. 

Een van de helden is Arie Boomsma, die je kunt kennen van de programma’s 'Uit de kast' en 'Hij is een zij'. Hij krijgt de Jillis Bruggeman-penning uitgereikt vanwege zijn actieve betrokkenheid bij de acceptatie van LHBT’ers. Boomsma vertelt na de overhandiging van de penning, dat hij het een eer vindt om te mogen helpen aan emancipatie in onze samenleving. “Ik wil dit laten zien door de kracht van kwetsbaarheid, mensen een schouder aanbieden. Want het gaat er uiteindelijk om hoe jij je van binnen voelt, niet hoe de buitenwereld je ziet.”

Sophie Schers heeft in 2014 deelgenomen aan het programma Hij is een zij en is ook aanwezig in Schiedam. Ze vertelt dat ze merkte dat veel transgenders het lastig vonden om mee te doen aan het programma. “Toen voelde ik, als ik zelf niet mee zou doen aan dit programma, er ook nooit een verandering in de samenleving zou komen. En het heeft inderdaad mensen dichter bij elkaar gebracht. Iets waar ik voor nu trots op ben, maar wat ik graag nog veel vaker zie.” En Schers hoopt van harte op nog een nieuw breekpunt. “Het moment dat wij aan de top staan. Niet omdat we trans zijn, maar omdat we goed zijn in wat we doen.”

PS. Adinda de Koster is een van de twaalf studenten Journalistiek van de Fontys Hogeschool  die deze weken voor een studieproject actief zijn in Schiedam en reportages maken over lokale onderwerpen.


Gerelateerd