Schiedam en tequila

12-12-2021 Nieuws Han van der Horst


COLUMN - Dezer dagen maakte Bols bekend dat het de distilleerderij wil overnemen waar het luxe tequilamerk Partida wordt gedistilleerd. U denkt natuurlijk: "Dat is een prachtig oud traditioneel bedrijf. Bols gaat het nieuw leven inblazen" Niet is minder waar. De distilleerderij ontleent haar naam aan Enrique Parada, telg uit een boerengeslacht dat al generaties blauwe agave verbouwt, essentiële grondstof voor de productie van tequila. Ze werd pas in 2005 opgericht en ze oogt dan ook hoogst modern. 

Inmiddels is Parada uitgeroepen tot de beste tequila op de markt, wat in de prijs dan ook stevig tot uitdrukking komt. 

We weten zeker dat de familie Nolet aan deze overname haar zegen heeft gegeven, want die is met dertig procent van de aandelen niet zomaar te passeren als essentiële bedrijfsbesluiten genomen worden.

Toegegeven, er is enig kunst en vliegwerk voor nodig, maar zo onstaat toch een soort band tussen Schiedam en Guadalajara, de Mexicaanse stad waar de distilleerderij van Parada Tequila gevestigd is. 

We zien nu al dat de Hoogstraat – zeker het stuk tussen de Appelmarkt en de Grote Markt een Latijns tintje krijgt. Er zijn nu al een tapasrestaurant en verschillende Portugese eetgelegenheden gevestigd. Sinds kort kun je op de hoek van de Hoogstraat en de Zwaansteeg bij Alfredo uitstekend Dominicaans eten. 

Daar kan wel een Mexicaanse eettent bij. Om te beginnen. En wie weet dienen zich gelegenheden aan om het werk van Mexicaanse kunstenaars te exposeren. Het hoeft niet uitsluitend Frieda Kahlo te zijn, wat de klok slaat tenslotte. Het jenevermuseum kan misschien een tentoonstelling aan tequila wijden, bijvoorbeeld als eerste in een serie gedistilleerd uit verre landen. 

Guadalajara schijnt trouwens geweldig te zijn. Kijk op het bovenstaande filmpje hoe de stad in 1910 door revolutionairen van de tiran Porfírio Diaz bevrijd wordt. En hier zingt de beroemde Vicente Fernández een loflied op Guadalajara. Wie heeft daarvan terug. Er komt een klein kansje voorbij. Grijp hem!Gerelateerd