Schiedam: geen contact met inwoners via tussenpersonen

02-12-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM -  De gemeente Schiedam meldt niet samen te werken met websites die aanbieden te helpen bij het regelen of aanvragen van documenten of een beroep op regelingen bij de gemeente.

"Bij meerdere gemeenten in Nederland komen klachten binnen van inwoners die zijn opgelicht door websites die zeggen te helpen bij het regelen of aanvragen van zaken bij de gemeente. Gemeenten werken niet samen met deze websites en wij adviseren inwoners om hier geen gebruik van te maken", aldus de gemeente Schiedam.

Deze websites en online loketten vragen geld voor het maken van een afspraak bij de gemeente of ze rekenen een hoger tarief voor een uittreksel of akte, zo begrepen de Schiedamse ambtenaren. "Dat is zonde", reageren zij op de gemeentelijke website. "Een afspraak maken bij de gemeente is altijd gratis en inwoners kunnen een uittreksel eenvoudig zelf aanvragen."

Niet alleen is het goedkoper om zelf zaken te regelen bij de gemeente, het is ook veiliger, aldus Schiedam. "Deze commerciële tussenpartijen vragen om gevoelige persoonlijke informatie voor een afspraak of aanvraag. Het is niet bekend wat ze hier verder mee doen."

Aangezien deze websites in een juridisch grijs gebied opereren, onderzoekt Schiedam de mogelijkheden om hen aan te pakken. "Op dit moment kunnen gemeenten hun inwoners alleen maar waarschuwen om niet in zee te gaan met tussenpartijen."Gerelateerd