Schiedam gevrijwaard van rivierkreeft - of toch niet?

12-09-2017 Nieuws Redactie

De politie in Leidschendam-Voorburg kreeg de afgelopen dagen veel meldingen van verontruste mensen die een schorpioen zagen lopen - en maakte bijgaande foto.

SCHIEDAM - De Amerikaanse rivierkreeft rukt op. Schiedam lijkt vooralsnog de dans te ontspringen, maar dat kan snel veranderen.

"Ik ken in Schiedam nergens locaties waar de soort massaal aanwezig is", aldus stadsecoloog Hans de Kruijf.

In Vlaardingen is dat anders, aldus RTV Rijnmond, dat meldt dat vooral in het westelijk deel van de buurstad de afgelopen tijd de kreeft is aangetroffen.

Er is een indicatie van het aantal malen dat de exoot voorkomt in de wateren in de regio omdat het Hoogheemraadschap Delfland een oproep deed aan de inwoners van het bedieningsgebied van het waterschap om kreeften te melden, als ze die signaleerden.

Delfland heeft die oproep nu ingetrokken, meldt een woordvoerster, wegens grote respons. “We zijn overstelpt met duizenden meldingen.” Uit het hele land, dus een keiharde indicatie dat er veel kreeften aanwezig zijn in het bedieningsgebied, dat loopt van Den Haag en Hoek van Holland naar Zoetermeer en Rotterdam, is het niet. Maar het kan niet anders of de rivierkreeft heeft zich behoorlijk geïnstalleerd in deze hoek van Zuid-Holland.

Dat is vervelend, want de kreeft graaft. Ook in kades en dijken. De ecoloog van het Hoogheemraadschap gaat nu de meldingen op een rijtje zetten om een indruk te krijgen van het aantal kreeften en 'concentraties in de populatie' op te sporen, aldus de woordvoerster. Dat kan nog enige tijd duren. Vooruitlopend daarop wil zij niet ingaan op de aard van de meldingen die binnen zijn gekomen.

Ook als wordt geconstateerd dat er grote aantallen Amerikaanse rivierkreeften zijn, te grote aantallen, zal er niet een-twee-drie iets worden ondernomen. Volgens de woordvoerster is het wachten op Europese wetgeving over exoten. “Nu geldt er voor de kreeften nog een vangstverbod. Niet voor u of mij, maar een professional mag de kreeften bijvoorbeeld niet gaan vangen om ze te gaan verkopen.”

Los daarvan is beleid inzake exoten altijd een zaak van de brede aanpak, aldus De Kruijf. “Het heeft geen nut heeft als de ene partij wel wat doet en de andere niet. Beleid zal dus naast lokaal ook regionaal, nationaal en internationaal uitgewerkt moeten worden.”Gerelateerd