Schiedam haalt Jenevermuseum uit zwaar weer

15-09-2015 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het Jenevermuseum verkeert in zwaar weer. De gemeente Schiedam springt met 75.000 euro bij om te zorgen dat het museum aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Het geldgebrek kent volgens B&W, in een brief aan de raad, verschillende oorzaken. Het is onder meer ontstaan door de kosten die gemaakte zijn voor de tentoonstelling 'Sterke verhalen’. Ook is een deel van de schuld aan de stichting de Gekroonde Brandersketel versneld terugbetaald en heeft het museum een lening verstrekt aan de stichting Jeneverlogies. Verder zorgt het vertrek van voormalig directeur Alwine van Winsen voor extra kosten.

Het Jenevermuseum heeft bovendien de laatste paar jaar negatieve exploitatieresultaten behaald (had meer uitgaven dan inkomsten - red.), zo stelt het college. Daardoor zit er geen vet meer op de botten om tegenvallers op te vangen.

B&W stellen wel harde voorwaarden aan de eenmalige subsidie. Voor 1 december moet het museum een herstelplan op tafel hebben, een plan dat op 1 januari in werking moet treden. Dat herstelplan moet het Jenevermuseum toekomstbestendig maken, tot een financieel stabiele organisatie omvormen en er toe bijdragen dat het zich ontwikkelt tot een vitaal ‘belevingsmuseum’, als onderdeel van een aantrekkelijk Museumkwartier.

Het herstelplan moet verder een voldoende scoren op de volgende onderdelen: cultureel ondernemerschap, inhoudelijk concept, financiën, leiderschap en bedrijfsvoering. B&W tekenen daarbij dreigend aan dat een onvoldoende in deze consequenties kan hebben voor het voortbestaan van het museum.

Een andere voorwaarde is dat het Jenevermuseum de subsidie van € 75.000,- in een bestemmingsreserve stort. Dat betekent dat dit geld alleen te gebruiken is om openstaande rekeningen te betalen, maar niet om nieuwe initiatieven te ondernemen.

B&W stellen dat ze het Jenevermuseum niet kwijt willen vanwege de 'strategische rol in de ambities van de gemeente, in de ontwikkeling van de binnenstad en in het museumkwartier'. “Bij het vormgeven van de verdere robuuste samenwerking tussen de beide musea is een financieel stabiele organisatie noodzakelijk.”

Bemoedigend is daarbij dat de resultaten in het eerste half jaar een positieve ontwikkeling laten zien (ten opzichte van de begroting), aldus B&W in de brief. Het liquiditeitstekort voor dit jaar bestaat uit een totaal bedrag van circa € 110.000,-. “Het Jenevermuseum pleegt alle inzet om het resterende bedrag van circa € 35.000,- bij elkaar te halen”, aldus B&W.

Volgens het college is het museum goed op weg met het opstellen van een masterplan om te komen tot 'een toekomstbestendige organisatie met een nieuw concept voor het Jenevermuseum'.

 Gerelateerd