Categorieën

Service

Schiedam heeft een groot hart...

Schiedam heeft een groot hart...
Wonen

Schiedam heeft een groot hart...

  • Redactie
  • 21-06-2016
  • Wonen
Schiedam heeft een groot hart...

Ook de Vlaardingerstraat hoort bij het hart van de stad Schiedam

SCHIEDAM – Onbedoeld heeft Annemieke Loef een aloude discussie nieuw leven ingeblazen. Het gaat om de vraag wat het echte hart van de stad Schiedam is. De VVV zit nu aan de Buitenhavenweg en verhuist vandaag onder een nieuwe naam naar de Waag aan de Lange Kerkstraat 39. Het I-Punt S’DAM vestigt zich daarmee in het hart van de stad, zegt Annemieke. 

Maar toen de VVV ooit verhuisde van het Proveniershuis naar de Buitenhavenweg, zei toenmalig directeur Ruud Pillard ook al dat de VVV op een meer centrale plek in de Schiedamse binnenstad kwam. In die tijd was de Koemarkt het bruisend centrum van Schiedam en mede omdat het Land van Belofte er nog niet was en de Grote Markt nog een majeure ontwikkeling moest doormaken, erkende een ieder dat de Koemarkt hét hart van de stad was.

Menigeen vindt dat nog steeds. Maar de Grote Markt is qua horeca natuurlijk veel aantrekkelijker geworden en ging met de Koemarkt wedijveren. In combinatie met het Museumkwartier ging het Stadhuiskwartier – beide termen komen uit de koker van Wim van Zon – een nieuwe dynamiek tegemoet. Vervolgens kreeg het Hemaplein een nieuwe invulling en ontstond er een nieuw plein bij het stadskantoor en de Liduina Basiliek, het Stadserf. En ook dit punt ambieert de kwaliteit het hart van de stad te zijn.

Wat is nu echt het hart van de stad Schiedam? Die discussie speelde al in de jaren zestig. Bij de ruïne van het kasteel van gravin Aleida, werd gezegd. Anderen noemden de Schie nabij de Oude Sluis en de Dam, omdat de naam Schiedam daarvan is afgeleid. Wie tegenwoordig kijkt naar de plattegrond van Schiedam, moet wel tot de conclusie komen dat het geografisch centrum rond station Nieuwland ligt. Maar een geografusch centrum hoeft natuurlijk niet het kloppend hart van de stad te zijn.

De meest logische conclusie is dat de gehele Schiedamse binnenstad het hart van de stad is. Van de Buitenhavenweg tot de Rotterdamsedijk en van de Singel tot de Brandersbuurt en van de Parkweg tot de Vlaardingerstraat en van de Nieuwe Haven tot de Oranjebrug. Kortom, als we dat met elkaar eens zijn, verhuist de VVV dus van het hart van de stad naar het hart van de stad.