Schiedam heeft er vijf nieuwe inwoners bij

26-07-2016 Nieuws Redactie

De kamers in het pand worden gereed gemaakt voor de nieuwe bewoners

SCHIEDAM – De eerste nieuwkomers zijn gearriveerd in het voormalige schoolgebouw/voormalig architectenkantoor in de Willem Passtoorsstraat. De vijf begonnen vanmiddag direct met de verdere inrichting van hun tijdelijke woning.

Buurtbewoners hebben huisraad gebracht, vertelt een vrijwilligster, terwijl zij en een van de nieuwe bewoners de afwas doen. Zijn dochtertje van een jaar of zeven helpt mee uitpakken. De borden, schalen en kopjes – het zijn er flink wat – verdwijnen voor het eerst in de keukenkastjes, die nog niet eerder werk te doen hadden.

Ibrahim komt langs om te eten, en weer afwas te maken. Hij is met zijn broertje vandaag helemaal uit Pekela gekomen. Gebracht, gelukkig wel.

Het gezin en de twee broers zijn de eerste bewoners van het pand. Daar zullen de komende jaren steeds tijdelijk zogenaamde statushouders worden ondergebracht, maximaal vijftig tegelijk. Van de week, 'waarschijnlijk donderdag maar echt zeker weet je het pas als ze er zijn', aldus een gemeentelijke woordvoerder, komen er anderen bij.

De gemeente, die de opvang organiseert, wil de nieuwkomers graag in de luwte van de publiciteit houden, om ze aan hun nieuwe thuis te laten wennen. Binnenkort volgt een eerste bijeenkomst waarin bewoners en buurtbewoners aan elkaar voorgesteld worden. Andere ontmoetingen volgen, bijvoorbeeld met de vrijwilligers die taallessen zullen gaan verzorgen.

Voorlopig leggen de schilders de laatste hand aan het in het nieuw steken van het pand en hebben de nieuwe bewoners het druk als kwartiermakers voor hen die de komende dagen en weken volgen.Gerelateerd