Categorieën

Service

Schiedam heeft qua wandelen en fietsen nog wel wat te doen

Schiedam heeft qua wandelen en fietsen nog wel wat te doen
Nieuws

Schiedam heeft qua wandelen en fietsen nog wel wat te doen

  • Kor Kegel
  • 21-04-2019
  • Nieuws
Schiedam heeft qua wandelen en fietsen nog wel wat te doen

De veerpont Maassluis-Rozenburg komt eraan. Burgemeester Edo Haan van Maassluis (tweede van links op de foto) ziet goede mpgelijkheden voor regionale fietsroutes tussen Midden-Delfland en Voorne-Putten. Op de foto staan ook wethouders van Westland, Midden-Delfland en Vlaardingen, te weten Karin Zwinkels, Sonja Smit en rechts Bart Bikkers

SCHIEDAM – Het was een relaxte bijeenkomst, donderdag in Maassluis bij het ideaal gelegen grand café ’t Hoofd aan de oever van Het Scheur. Burgemeester Edo Haan ontving er wethouders en vertegenwoordigers van omliggende gemeenten en de spreekstalmeester noemde ook de Schiedamse wethouder Marcel Bregman, maar deze was niet aanwezig, mogelijk zonder kennisgeving, anders was hij niet genoemd.  

Toch speelde Schiedam daar in Maassluis, nabij het veer naar Rozenburg en Voorne-Putten, wel degelijk een rol. Schiedam is een van de zeven gemeenten die gezamenlijk meer fiets- en wandelroutes ontwikkelen, niet alleen regionaal (dus met langere afstanden), maar ook elk met een eigen karakteristiek. 

Elke fiets- en wandelroute heeft een eigen thema. Zo is de Pontjesroute een liefst 114 kilometer lange fietsroute, die de Waterwegregio verbindt met Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en IJsselmonde. Onderdeel van de route zijn overvaarten met grote en kleine veerponten, waaronder die tussen Maassluis en Rozenburg en die tussen Spijkenisse en Oud-Beijerland (Rhoonsveer).  

Er is een Waterroute, een Streekproductenroute, een Gouden Eeuwroute – ze nemen de fietsers en wandelaars mee langs hoogtepunten en bezienswaardigheden in Hoek van Holland, Maassluis, Westland, Midden-Delfland, Delft en Vlaardingen. In principe ook Schiedam, maar als je naar de tot nu toe samengestelde regionele fiets- en wandelroutes kijkt, komt Schiedam er niet in voor.

Vreemd. Schiedam heeft ook toeristisch aantrekkelijke wateren. Schiedam biedt ook streekproducten. Schiedam heeft ook bezienswaardigheden uit de Gouden Eeuw. Waarom is Schiedam dan niet opgenomen in de tot dusver uitgestippelde fiets- en wandelroutes?  

Mogelijk omdat het initiatief uit het Westland en Hoek van Holland komt, waar ze minder bekend zijn met Schiedam. Mogelijk ook, omdat Schiedam er wat lat bij betrokken werd en S’DAM nog niet de kans kreeg om de lokaal interessante fiets- en wandelroutes aan te dragen in het grotere gebied. Maar de regionale fiets- en wandelroutes zijn nog stevig in ontwikkeling en Schiedam kan er dus alles aan doen om een stevige inhaalslag te plegen.

Zeker omdat elke route een eigen thematiek kent. En dan heeft Schiedam sterke troeven uit te spelen. Schiedam kan bouwen aan een regionale Molenroute. Alle betrokken gemeenten in het samenwerkingsverband hebben molens, waarvan de meeste te bezichtigen zijn, en er is beslist een fantastische fietsroute langs alle molens van het Westland tot Schiedam te bedenken.

Een fietsroute langs het Gedistilleerd is ook een aanrader. Deze route zou niet alleen langs de Schiedamse distilleerderijen gaan, maar ook langs de andere producenten van sterke dranken en wijnen, zoals Van Toor en de Wijnboerderij in Vlaardingen.

En dan kan Schiedam nog stevig inzetten op een andersoortige spirituele route, gethematiseerd rond de heilige Liduina en dan verder toegespitst op belangwekkende locaties in de andere deelnemende gemeenten, die te maken hebben met geloofsuitingen en religieus erfgoed. Ik zou die routes in een paar dagen geheel kunnen uitschrijven.  

Het samenwerkingsverband heet ‘De Hoek van Zuid-Holland’. Het is een samenwerking tussen zeven gemeenten: Schiedam, Delft, Midden-Delfland, Westland, Rotterdam (Hoek van Holland), Maassluis en Vlaardingen. ‘De Hoek van Zuid-Holland’ is een initiatief van de toeristische marketingorganisaties, waaronder Bezoek Westland, Ervaar Maassluis, Delft Marketing en Rotterdam Partners.  

De zeven samenwerkende gemeenten willen de regio als vrijetijdsgebied in het groen verder ontwikkelen. “Vrijetijdseconomie en toerisme worden steeds belangrijker”, sprak de Maassluisse burgemeester Edo Haan bij grand café ’t Hoofd. “Fietsen en wandelen zijn daarin de activiteiten die recreanten het meest ondernemen. Door veel fiets- en wandelroutes te ontwikkelen, deze gezamenlijk aan te bieden én hierbij zelfs routes te maken die nog verder gaan dan ons eigen gebied, bieden we meer aan onze eigen inwoners en bezoekers.”  

De Hoek van Zuid-Holland is inclusief Midden-Delfland de ‘achtertuin’ van Rotterdam en Den Haag en de omliggende steden. De routes zijn bedoeld om de recreanten te verleiden de hele regio te verkennen, waardoor niet alleen de bekendheid van waardevolle landschappen en stedenschoon toeneemt, maar waardoor er tevens een spreiding is van de recreatieve druk.

Edo Haan brak een lans voor een goed afgestemd fiets- en wandelnetwerk van Midden-Delfland en Voorne-Putten. "Ik heb zelf dertig jaar in Zoetermeer gewoond en kwam zelden in dit gebied, omdat het niet zo bekend was. Dit gebied verdient het om beter gekend te worden. Laten we daar alsjeblieft met ons allen wat aan doen!’"