Categorieën

Service

Schiedam herdenkt oorlogsslachtoffers

Schiedam herdenkt oorlogsslachtoffers
Nieuws

Schiedam herdenkt oorlogsslachtoffers

  • Redactie
  • 04-05-2023
  • Nieuws
Schiedam herdenkt oorlogsslachtoffers

De dodenherdenking in Schiedam; foto: FlashphotoNL


SCHIEDAM - 'Dit nooit meer', zei burgemeester Cor Lamers in ieder geval in gedachten tijdens de Dodenherdenking in de afgelopen tien jaar. Nu is zonneklaar dat we de vrede niet in eigen hand hebben. Maar wat ieder wel kan, is letten op haar of zijn eigen rol.

Die raad drukte burgemeester Lamers de bezoekers van de jaarlijkse Dodenherdenking in de Plantage vanavond op het hart. Voor het laatst legde hij - als eerste - een krans bij het bevrijdingsmonument. Na die kranslegging volgde de twee minuten stilte voor de slachtoffers van de oorlog. Gevolgd door het Wilhelmus en het leggen van bloemen en kransen door vertegenwoordigers van verschillende organisaties.

"We waren allemaal hoopvol dat door de jaren heen de wereldsituatie beter zou worden", zo stelde Lamers onder meer. "Dat is helaas níet zo. Er was na de Tweede Wereldoorlog nog veel verschrikking in de wereld. Soms ver weg, soms dichtbij. En nog altijd zijn er zo veel brandhaarden. Vaak ver weg, maar daarmee niet minder ernstig. Soms heel zichtbaar als conflict, soms als sluipmoordenaar. Dat laatste zagen we al in nazi-Duitsland. Daar werd haat en onverdraagzaamheid ook sluipenderwijs geïntroduceerd. Iedereen stond erbij en keek ernaar. Dat moet ons extra wakker maken om nog meer voor vrijheid op te komen. En te blijven waken voor onverdraagzaamheid, die soms stap voor stap haast ongemerkt groter wordt", aldus de woorden van de burgemeester.

Lamers betoonde zich ook trots. Bijvoorbeeld op de wijze waarop Schiedam blijft herdenken. "Ik waardeer het dat u hier allen zo massaal bent. We herdenken hen die vielen, maar we zijn hier ook om de verhalen door te blijven geven. Zodat de offers die zijn gebracht niet vergeten worden. Én om te laten zien waar haat en onverdraagzaamheid toe kunnen leiden. De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter. Maar bijna iedere Nederlander heeft via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen. Het is belangrijk om de waarde van vrijheid door te blijven geven aan volgende generaties."

Dat geen van ons alles in de hand heeft toont bijvoorbeeld de huidige situatie van oorlog in Europa. "Maar we kunnen wel op onze eigen rol letten", aldus Lamers. "Dat kan al in onze eigen buurt. In onze eigen stad. Om méé te denken in plaats van tegen te denken. En om als samenleving onze stem blijvend te laten horen tegen haat en tirannie. Dat mogen we nooit loslaten.

Wij mogen niet alleen vandaag de dag de lessen uit het verleden leren. Maar wij moeten die lessen ook toepassen in het nu. Door verdraagzaam te blijven. En door onze vrijheid samen te koesteren."