Schiedam kreeg er 950 inwoners bij, vooral uit buitenland

04-01-2023 Nieuws Redactie

Bernard Ritmeester werd in april de tachtigduizendste Schiedammer; burgemeester Lamers kwam het gezin feliciteren; foto: Jan van der Ploeg


SCHIEDAM - Schiedam kreeg er afgelopen jaar ongeveer 950 inwoners bij. Het leeuwendeel daarvan, een kleine negenhonderd, kwamen vanuit het buitenland in Schiedam wonen.

De Schiedamse bevolking is afgelopen jaar met 1,19 procent gegroeid, zo concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een prognose op basis de feitelijke gegevens op 1 december. Dat is bijna een twee keer zo grote toename dan in 2021 (zie hier).

Schiedam loopt daarmee in de pas bij Rotterdam, waar de bevolking met 1,29 procent groeide, en Vlaardingen, dat deze week 1,1 procent meer inwoners telt dan een jaar geleden. In onze regio zijn de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, met 2,01 procent, Westland (2,28% groei), Zuidplas (plus 2,39%) en vooral Maassluis met een stijging van het inwonertal met 3,39 procent, de hardgroeiende gemeenten. In Wassenaar (min 0,18%) en Midden-Delfland (min 0,25%) daalt het aantal inwoners.

Afgezet tegen de ongeveer 79.700 inwoners van Schiedam op 1 januari 2022 betekent het groeipercentage een toename van de Schiedamse bevolking van ongeveer 950 mensen. Volgens de rekenmeesters, en burgemeester Cor Lamers die de ouders van de nieuwe Schiedammer kwam feliciteren, werd op 25 april de tachtigduizendste Schiedammer geboren. 

Toch moet Schiedam het voor zijn groei niet van de geboorten hebben. Nou ja, zonder baby’s zou het inwonertal natuurlijk niet zo snel groeien. Maar Schiedam kreeg er grofweg 136 inwoners bij als ‘natuurlijke aanwas’, dus het aantal geboorten min het aantal overledenen. Overigens: in 62 procent van de gemeenten in Nederland overlijden meer mensen dat dan er kinderen worden geboren.

Bijna negenhonderd immigranten, groei van de bestaande bevolking als gevolg van geboorten en overlijdens van 136 mensen, dat zou samen al een groei van Schiedam met meer dan duizend mensen betreffen. Dat klopt. Want als gevolg van verhuizingen, van en naar andere Nederlandse gemeenten, kromp de Schiedamse bevolking met ongeveer tachtig mensen.

Daarmee lijkt het alsof de hausse van nieuwkomers die naar de stad kwamen omdat zij hier voor een nieuwe woning veel goedkoper konden slagen dan elders in de regio, al weer voor een belangrijk deel voorbij. Alhoewel: in Rotterdam oversteeg het saldo van verhuizingen vanuit en naar de stad dat in Schiedam ruimschoots. De bevolking daalde er met 0,63% als gevolg van verhuizingen. Dat zijn een kleine vierduizend mensen. In Amsterdam geldt deze 'vlucht uit de stad' nog nadrukkelijker met een daling van 1,57%. Opmerkelijk is het verhuissaldo in Maassluis: plus 2,65 procent.

De groei komt dus vooral door migratie naar Schiedam. Het migratiesaldo voor Schiedam wordt door het CBS becijferd op 1,12 procent. In vergelijking met omliggende gemeenten is dat zo’n beetje gemiddeld. Veel mensen vestigden zich vanuit het buitenland (en weinig vertrokken ernaartoe ) in Rotterdam (plus 1,73%), Westland (1,7%), Den Haag (2,2%) en Delft (2,23%). Andere gemeenten kregen minder nieuwe gezichten uit het buitenland in hun midden, bijvoorbeeld Vlaardingen (plus 0,83%), Maassluis (0,56%), Capelle aan den IJssel (0,81%), Zuidplas (0,5%) en vooral Barendrecht (0,22%) en Lansingerland en Midden-Delfland (0,16%).

Relatief veel van de nieuwkomers uit het buitenland in Schiedam komen uit Oekraïne. Schiedam schreef 455 Oekraïners in, bijna de helft van het totaal aan immigranten dat naar de stad kwam. Met een percentage op de totale bevolking van 0,57 ontving Schiedam meer vluchtelingen uit het land in oorlog dan de meeste omringende gemeenten (Rotterdam 0,36%, Vlaardingen 0,44%, Delft 0,34%, Nissewaard 0,32%, Barendrecht 0,23%, Lansingerland  0,11%). Alleen in het Westland waren dat er met 1,21 procent beduidend meer.Gerelateerd