Schiedam krijgt derde prinsessenpark

15-12-2020 Nieuws Redactie

Het dakpark zoals het in 2016 werd gezien.

SCHIEDAM - Na het Beatrixpark en het Julianapark krijgt Schiedam een derde park met de naam van een prinses; het Amaliapark. Het komt bovenop het tunneldak van de A4 tussen Schiedam en Vlaardingen. ,,Het sportpark dat op het dak is aangelegd wordt volop gebruikt, maar qua natuurbeleving valt er op het dak nog een wereld te winnen'', meent de gemeente Schiedam en dat klopt. De aanleg van een park stond immers van meet af aan al in de planning.

De gemeente Schiedam wil nu concrete stappen gaan zetten voor de totstandkoming van het Amaliapark. Daarbij denkt de gemeente aan kruidenvegetatie en het inzaaien van planten met verschillende bloeitijden 'zodat het park elk seizoen tot de verbeelding spreekt en ook een plek wordt waar insecten, vlinders en vogels op hun plek zijn'.

Met de aanleg van de A4 tussen Vlaardingen en Schiedam zijn 4.256 bomen gesneuveld. Er komen er vooralsnog slechts 1.376 terug maar volgens de gemeente groeien er - met het juiste beheer - nog eens 1.130 bomen bij. Overigens nog altijd niet genoeg om de Stichting Batavier tevreden te stellen. De Stichting won een rechtszaak tegen de gemeente Schiedam. De gemeente is verplicht voor iedere gekapte boom er één terug te brengen. Dat hoeft echter niet noodzakelijkerwijs op het dak van de A4 te gebeuren. Voor de nog ontbrekende 1.750 bomen wordt een bedrag van € 875.000 gestort in een Groenfonds waarmee het verdwenen groen op andere plekken in Schiedam kan worden gecompenseerd.Gerelateerd